« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
MYTHBUSTERS

Ne, češnjak ne ubija koronavirus

Društvene mreže poput Facebooka pokušavaju kontrolirati milijune komentara u kojima se šire laži o korona virusu i navodno čudotvornim metodama borbe protiv njega. Donosimo nekoliko tvrdnji u koje ne smijete vjerovati.

Koronavirus - što je istina?
Koronavirus - što je istina? (Arhiva)
Više o

mitovi

,

istine

,

koronavirus

Može li se virus prenijeti u pismu ili paketu iz Kine?

Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi da, zbog slabe vitalnosti virusa na površinama, postoji tek „vrlo mali rizik od širenja kroz proizvode ili pakete koji putuju danima ili tjednima". To znači da su vaše narudžbe preko Amazona gotovo 100 posto sigurne.

Hidrogen ispod nosa?

Mnogi ispod nosa nanose sredstva za dezinfekciju na bazi hidrogena, vjerujući da tako „čiste" zrak koji udišu pa se ne mogu zaraziti virusom. Međutim takva dezinfekcijska sredstva mogu doduše ubiti korona virus na tvrdim površinama, ali nemaju gotovo nikakvog utjecaja kad ih stavite na kožu. Osim toga, stavljanje jakih kemikalija na kožu može biti opasno, pa čak i smrtonosno.

Može li me zaraziti moj pas?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prenosi da nema nikakvih dokaza da obični kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu biti zaraženi novim virusom. Dovoljno je poslije kontakta s ljubimcima oprati ruke kako treba - tako se štitite od bakterija koje uobičajeno imaju, poput escerihije coli i salmonele.

A cjepivo protiv pneumokoka?

Cjepivo protiv pneumokoka koje izazivaju upalu pluća je vrlo efikasno, ali nažalost ne pomaže kod korona virusa. Novi virus je toliko drugačiji da se mora razviti posebno cjepivo. Znanstvenici užurbano rade, ali bi to moglo potrajati.

Ispiranje nosa slanom vodom?

Na društvenim mrežama u Kini mnogi se pozivaju na tobožnji savjet vodećeg kineskog stručnjaka za oboljenja dišnih puteva koji je navodno rekao kako treba ispirati nos otopinom slane vode. U WHO kažu da nema nikakvih dokaza da ispiranje pomaže. Isto je i sa sredstvima za ispiranje usta i zubiju - ni ona ne mogu ubiti ovaj virus.

Ali zato češnjak!

Kad pomaže protiv vampira, zašto ne bi i protiv virusa? O čudima češnjaka se također naširoko piše na društvenim mrežama. Naravno, češnjak daje jelima dobar okus i ima neka svojstva u borbi protiv mikroba, ali ni on ne pomaže kod korona virusa, priopćila je WHO.

Piše: Jessie Leah Wingard/DW
08.02.2020. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno