« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PLAN POVLAČENJA

NATO sljedeće godine prepušta Afganistancima inicijativu

Plan NATO-a je postupno prepuštanje vodstva Afganistancima do sredine 2013. a zatim povlačenje većine od 130.000 vojnika saveza do kraja 2014

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

Čelnici NATO saveza odlučili su kako će sredinom 2013. godine preputiti afganistanskoj vojsci vodeću ulogu u borbenim operacijama diljem zemlje, prenosi Hina.

Plan NATO-a je postupno prepuštanje vodstva Afganistancima do sredine 2013. a zatim povlačenje većine od 130.000 vojnika saveza do kraja 2014. rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen. On izjavio kako neće biti žurbe, kada je riječ o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana do 2014., unatoč odluci Francuza da ubrzaju odlazak svojih postrojbi iz te zemlje. U "Afganistanu ćemo ostati do uspješnog okončanja operacije", istaknuo je Rassmusen.

Domaćin summita američki predsjednik Barack Obama upozorio je NATO u Afganistanu čeka još "teških dana", prije povlačenja snaga. "Mi još uvijek imamo puno posla za obaviti i očekuju nas veliki izazovi. Gubitak života nastavlja se u Afganistanu i bit će teških dana pred nama", rekao je Obama.

"Odlučno i zajedno", onako kako smo se žrtvovali za zajedničku sigurnost, ostat ćemo jedinstveni i privesti kraju misiju u Afganistanu, dodao je Obama.

Obama se na marginama summita sastao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Predsjednik SAD je rekao da će na skupu biti usvojen dokument u kojem se govori o viziji Afganistana nakon 2014. u kojoj je rat završen ali prijateljstvo i partnerstvo s Afganistanom se nastavlja. Karzai je rekao da njegovi sunarodnjaci željno očekuju dan kad "više neće biti teret" međunarodnoj zajednici.

Ranije povlačenje francuskih snaga, do kraja 2012. godine koje je u skladu s obećanjima u svojoj kampanji najavio novi francuski predsjednik Francois Hollande, nije narušilo jedinstvo skupa, kažu dužnosnici saveza. "Imamo dovoljno kapaciteta da u okviru snaga koje su nam na raspolaganju ne dođe do pogoršanju sigurnosti", rekao je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu.

Prvog dana skupa među gostima je bio i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari. Pakistan je obustavio opskrbu NATO-snaga u Afganistanu preko svog teritorija nakon napada iz zraka u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika. Izvori saveza kažu da je malo vjerojatno da će se na samom summitu postići dogovor o ponovnom otvaranju

tih puteva za opskrbu, ali da bi do dogovora sa pakistanskom stranom moglo doći za nekoliko tjedana.

Hrvatsko izaslanstvo na summitu vodi predsjednik vlade Zoran Milanović, koji se na početku skupa pozdravio s domaćinom predsjednikom Obamom i glavnim tajnikom Rasmussenom, kao i ostali čelnici zemalja članica i drugi državnici. Premijer Milanović će tijekom trajanja dvodnevnog skupa imati više bilateralnih susreta.

21.05.2012. 09:14:10
Novi komentar
nužno
nužno