« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIŠTINA

NATO sankcionirao kosovsku policiju

U petak su postrojbe kosovske policije viđene naoružane u središtu Prištine što je prema ugovoru s KFOR-om zabranjeno

(Getty Images)
Više o

Kosovo

,

NATO

,

Priština

,

KFOR

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) "privremeno" su prestale pružati potporu kosovskoj policiji čiji su pripadnici viđeni naoružani u središtu Prištine, protivno propisima, priopćio je u nedjelju čelnik KFOR-a.

Te su snage zadužene za civilnu zaštitu i pomoć u izvanrednim situacijama.

"Zapovjednik KFOR-a donio je odluku o privremenom prekidu potpore kosovskoj policiji", rekao je pukovnik Hans Peter Buch, glasnogovornik KFOR-a.

"Odluka zapovjednika KFOR-a, generala Markusa Bentlera, povezana je s činjenicom da s kosovskim ustanovama imamo ugovor po kojemu kosovska policija ne smije nositi oružje", rekao je glasnogovornik.

U petak su postrojbe kosovske policije viđene naoružane u središtu Prištine, na svečanosti u čast obitelji separatističkih boraca Vojske za oslobođenje Kosova koji su se borili protiv Srba u sukobu 1998.- 1999.

U priopćenju koje je objavio u nedjelju, KFOR je dodao da će prekid suradnje trajati do nove odluke.

General Bentler je "od nadležnih vlasti zatražio da daju obrazloženje u svezi s izgredom, da prikladno reagiraju i zajamče kako se to više neće ponoviti", dodaje se u priopćenju.

NATO je zadužen za sigurnost na Kosovu otkako su se jugoslavenske snage povukle s tog područja nakon bombardiranja Sjevernoatlantskog saveza 1999.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 21:28:53
Novi komentar
nužno
nužno