« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRIJETNJE POSVUDA

NATO poziva na dogovor o raketnoj obrani

Anders Fogh Rasmussen podiže tenzije izjavama kako bi cijela Euroazija mogla biti u dometu iranskih interkontinentalnih raketa

(Getty Images)
Više o

NATO

,

proturaketna obrana

,

Anders Fogh Rasmussen

Članice NATO-a trebale bi se dogovoriti na sastanku na vrhu ove godine da uspostave raketne obrambene sustave protiv država kao što je Iran i iskoristiti svaku priliku za suradnju o tom pitanju s Rusijom, navodi se u unaprijed pripremljenom govoru glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena za konferenciju u Bruxellesu koja će se održati u subotu.

Raketni obrambeni sustav NATO-a trebao bi pokazati kolektivnu volju za obranom protiv rastuće prijetnje, kaže Rasmussen.

"Do sljedećeg summita NATO-a u studenome trebamo imati odluku o tome da je raketna obrana za naše stanovništvo i teritorije misija Saveza", navodi se u Rasmussenovu govoru koji je NATO unaprijed učinio dostupnim.

Rasmussen opetovano izriče svoju želju za suradnjom s Rusijom i kaže da je potrebna odluka Moskve u kojoj će se na raketnu obranu gledati kao na priliku, a ne prijetnju.

Sadašnji trendovi pokazuju "stvarnu i rastuću" prijetnju oružja masovnog uništenja, a više od 30 zemalja posjeduje ili razvija rakete sve većeg dometa.

"U mnogim slučajevima te bi rakete mogle predstavljati prijetnju za naše stanovništvo i teritorije", ističe glavni tajnik.

Ako Teheran završi razvoj raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih raketa tada će "cijela Europa, kao i cijela Rusija biti u dometu", upozorava Rasmussen u svom govoru koji će održati u subotu. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 15:18:17
Novi komentar
nužno
nužno