« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NASTAVAK NASILJA

NATO opet ubio civile u Afganistanu

U najnovijem napadu meta je bilo selo u pokrajini Kunaru na granici s Pakistanom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

civilne žrtve

,

Vaziristan

,

kolateralne žrtve

U noćnome napadu snaga NATO-a na izolirano afganistansko selo ubijeno je šestero civila, među kojima ima i djece, objavile su u ponedjeljak afganistanske vlasti, dok koalicijske snage tvrde da su gađale naoružane gerilce.

Civilne žrtve stranih snaga koje love talibane glavni su kamen spoticanja u odnosima afganistanskih vlasti i njihovih zapadnih saveznika. Zbog takvih incidenata opada potpora nazočnosti zapadnih snaga u zemlji, javlja Reuters.

U nekim su slučajima američka vojska i zapadne snage isprva tvrdili da civilnih žrtava nije bilo, a poslije bi ih priznali i ispričali se.

U najnovijem napadu meta je bilo selo u pokrajini Kunaru na granici s Pakistanom. To je područje idealno skrovište za pobunjenike koji se bore protiv američkih snaga.

"Kad smo napali, bilo je četiri do šest pobunjenika s oružjem", rekao je glasnogovornik međunarodnih snaga ISAF-a. "Sad šaljemo jednoga zapovjednika na razgovore sa seljacima, a u vezi s tvrdnjom o stradavanju civila", dodao je.

Zbog talibanskih uporišta u istom području s druge strane granice djeluju i pakistanske snage sigurnosti koje su, kako je u ponedjeljak priopćeno, odbile gerilske napade na svoje položaje na sjeverozapadu zemlje, a po službenim podacima, poginula su trojica pobunjenika.

Taj se okršaj dogodio u nedjelju, javlja dpa, kad su pobunjenici napali kontrolne točke u Wani, većem gradu južnoga Vaziristana, regije na granici s Afganistanom.

To je područje snažno uporište glavnoga pakistanskog talibanskog zapovjednika Beitule Mehsuda kojega smatraju odgovornim za desetke napada, među ostalim i za atentat na pakistansku premijerku Benazir Buto. (hina/metro-portal)

13.04.2009. 15:40:11
Novi komentar
nužno
nužno