« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
AFGANISTAN

NATO očekuje skori početak mirovnih pregovora s talibanima

Mislim da je bilo dosta borbe i vjerujem da je političko rješenje neizbježno, izjavio je general Stanley McChrystal

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

,

Stanley McChrystal

Zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu izrazio je nadu da će povećanje broja vojnika koje mu je odobreno omogućiti mirovne pregovore s talibanima, rekao je u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio Financial Times.

General Stanley McChrystal dodaje kako se nada da će saveznici "nastaviti svoje sudjelovanje" u sukobu prije nego u četvrtak u Londonu počne konferencija o tom pitanju.

Uz potporu 30.000 vojnika koji će jamčiti sigurnost područja južno od Kabula koje nadziru talibani, general se nada da će moći dovoljno oslabjeti protivnika kako bi pristao na mirovne pregovore.

"Kao vojnik, mislim da je bilo dosta borbe i vjerujem da je političko rješenje, kao i u svim sukobima, neizbježno", rekao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da talibani uđu u vladu, rekao je: "Mislim da svaki Afganistanac može nešto učiniti ako se usredotoči na budućnost, a ne na prošlost".

Dolazak pojačanja s 30.000 američkih vojnika najavio je predsjednik Barack Obama u prosincu, uz 70.000 ljudi koji su već u Afganistanu. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 15:20:17
Novi komentar
nužno
nužno