« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
KREDITI

Nastavljaju se razgovori o švicarcu

Nastavlja se sastanak radne skupine u Ministarstvu financija gdje će biti riječi o preispitivanju modela konverzije kredita u švicarskim francima

Hoće li se pronaći rješenje
Hoće li se pronaći rješenje (Arhiva)
Više o

krediti

,

švicarski franak

,

krediti u švicarcima

Prvi sastanak radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika završio je prošlog ponedjeljka bez konkretnih zaključaka. 

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo nazvao je tada sastanak konstruktivnim. No nezadovoljan je što se banke nisu odmakle od predloženog socijalnog modela rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

Banke predlažu dva modela za rješavanje 'akutnih' dužnika sa stambenim kreditima u švicarcima, koji više ne mogu otplaćivati kredite. O rješenju za ostale dužnike tek se treba razgovarati. Prema jednom modelu, potraživanje koje je osigurano založenom nekretninom prodalo bi se državi, a dužnici bi ostali zaštićeni najmoprimci.

Druga je opcija model 'walk away' kojim se dužnik oslobađa i duga i nekretnine i njih u cijelosti preuzima banka.

Vrijednost nekretnina određivala bi se prema današnjim tržišnim vrijednostima, a banke bi na sebe preuzele razliku do ukupnog iznosa duga pojedinog dužnika nastalu zbog aprecijacije franka i pada vrijednosti nekretnina.

02.03.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno