« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
EHHH...

Nastavlja se rekordna potražnja za radom

Traži se 25 posto više radnika nego lani i 14 posto više nego 2019. godine

Fale radnici, očajnički fale...
Fale radnici, očajnički fale... (Moj Posao)
Više o

radnici

,

sezona

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prvih šest mjeseci objavljeno je više od 46 tisuća oglasa za posao, što je 25% više u odnosu na prošlu godinu, te 14% više nego pretpandemijske, 2019. godine.

Na oglase je u prvih šest mjeseci pristiglo više od pola milijuna prijava kandidata.

Najveći rast oglasa u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je u siječnju kada je objavljeno 50% više natječaja za slobodna radna mjesta nego u siječnju 2021. No, treba podsjetiti kako su u tom periodu prošle godine na snazi bile protuepidemijske mjere.

U usporedbi s prošlom godinom, potražnja za radom je najmanje 'skočila' u lipnju, svega 7%, prvenstveno jer su poslodavci lani kasnili sa zapošljavanjem, poglavito u turizmu, te su onda u lipnju brže-bolje tražili radnike kako bi spasili sezonu.

U tijeku je masovna potraga za konobarima

U prilog tvrdnji kako je danas teže no ikad prije pronaći (ali i zadržati) dobrog radnika, svjedoči i podatak kako je najveći rast broja oglasa za posao u odnosu na prošlu godinu zabilježen u kategoriji Ljudski resursi (+109%). Također, ovo je kategorija koja je doživjela najveći rast potražnje za radom i u usporedbi s 2019. godinom.

Drugi najveći rast bilježi kategorija skladištenje i logistika, s rastom od 79% u odnosu na prošlu te 54% u odnosu na 2019. godinu.

Kategorije s ukupno najvećim brojem objavljenih oglasa za posao tradicionalno su Turizam i ugostiteljstvo (19% od ukupnog broja oglasa) te Prodaja (18% od ukupnog broja oglasa), koje su također rasle u odnosu na prošlu, ali i 2019. godinu.

Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), skladištar, vozač, kuhar, radnik u proizvodnji te programer.

Rast broja oglasa u obalnim županijama

U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, ali i u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, sve županije bilježe rast broja oglasa.

Najveći rast potražnje za radom pronalazimo u obalnim županijama: Splitsko-dalmatinskoj (+57%), Dubrovačko-neretvanskoj (+57%), Istarskoj (+56%), Zadarskoj (+54%) te Šibensko-kninskoj (+47%).

Kad je riječ o Zagrebu i okolici, ovdje je u prvoj polovici godine ukupno objavljen najveći broj oglasa (51%), što je 35% više nego prošle te 25% više nego 2019. godine.

Direktor portala MojPosao Igor Žonja osvrnuo se na aktualnu situaciju na tržištu rada.

Prema procjenama, Hrvatsku svake godine napusti šezdesetak tisuća ljudi, dok je broj uvezenih radnika iz inozemstva još i veći. Usprkos tome što su migracije radne snage poželjne, čak i neophodne za održivi rast i unaprijeđenje tržišta rada, u ovim razmjerima njihov utjecaj je izrazito negativan. Nažalost, dokazali smo kako nismo sposobni pronaći niti prihvatiti sve radnike koji su nam potrebni, a posebno je poražavajuća činjenica da nas napuštaju oni najbolji među nama - visokoobrazovani i kvalificirani stručnjaci. Glavni razlog njihovog odlaska krije se u glomaznom i prenapučenom javnom sektoru. Krajnji je čas da jedan dobar dio zaposlenih u državnim službama prekvalificiramo i zaposlimo u privatnom sektoru, a ostale kvalitetno zbrinemo", izjavio je Žonja.

10.07.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno