« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Patuljasti planet

Rasprava o Plutonu se nastavlja

Prije tri godine Međunarodna astronomska udruga ukinula je Plutonu status planeta te ga degradirala u patuljasti planet što je pokrenulo lavinu prigovora astronoma

Fotografija vijesti
Više o

astronomija

,

Pluton

Odluka Međunarodne astronomske unije (MAU) da Pluton ipak nije planet ni danas, nakon tri godine, ne prestaje biti aktualna. Započeli su prigovori, gradivo u udžbenicima se mijenjalo, razna vjerovanja su raspršena i mnogi ljudi su osjećali da naše kozmičko susjedstvo jednostavno nije isto s osam planeta umjesto devet.

Još i danas vode se rasprave o tome kako klasificirati malo nebesko tijelo zajedno s ostalima koji kruže oko sunca, ali Međunarodna astronomska unija drži se svoje definicije.

 "Mislim da je većina astronomske zajednice svjesna činjenice da sada znamo da sunčev sustav ima kontinuiranu rasprostranjenost objekata, od vrlo velikih do vrlo malenih¸, rekao je Lars Lindberg Christensen, glasnogovornik Međunarodne astronomske unije.

"Znamo da se nazivi određenih nebeskih tijela s vremenom moraju promijeniti¨."

Ranije ove godine, senat države Illionois prihvatio je rješenje koje objavljuje da je Pluton "nepravedno degradiran" te koje vraća Plutonu status planeta dok on "prelazi noćnim nebom Illinoisa."

U rješenju je, također, 13. ožujka 2009. proglašen "Plutonovim danom" u čast datuma kad je Pluton i otkriven 1930.

U međuvremenu, Zastupnički dom Novog Meksika proglasio je 18. veljače 2009. "danom planeta Plutona u Novom Meksiku".

Svi oni koji ne žive u Illinoisu ili Novom Meksiku, a žele da se za njih zna das u "plutofili", mogu naručiti naljepnice s natpisom "U mom srcu Pluton će uvijek biti planet."

Kako Pluton zapravo izgleda?

Pluton je udaljen od sunca oko 6 milijardi kilometara, temperatura na Plutonu iznosi oko -220 stupnjeva, pretežno je smeđe boje i ne može se uočiti teleskopom, dok mu je promjer oko 2240 km, što je manje od zemljinog mjeseca.

Christensen tvrdi da 90 posto ljutitih mailova i pisama koje je primila Međunarodna astronomska unija nakon svoje odluke 2006. godine dolazi iz Sjeverne Amerike.

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson, ravnatelj njujorškog Hayden planetarija i autor "The Pluto Files", vjeruje da se Amerikanci toliko upliću u cijeli problem iz dva razloga.

"Disneyev pas Pluton skiciran je iste godine kada je nebesko tijelo otkriveno. A i Amerikanac je otkrio Pluton. I eto vam recepta za ljubav Amerikanaca prema planetu koji zaista i nije ništa drugo nego sićušna ledena lopta," rekao je Tyson.

Bez obzira na to, astronomi su još uvijek podijeljeni oko statusa Plutona. U srži problema leži pitanje: Što uopće čini planet u sunčevom sustavu?

Prema definiciji MAU, nebesko tijelo mora kružiti oko sunca, mora biti dovoljno veliko da bi ga gravitacija mogla oblikovati u oblik kugle i mora raščistiti susjedstvo oko svoje orbite. Drugim riječima, mora biti dovoljno dominantan da bi "otjerao" tijela u svojoj orbiti, tvrdi NASA.

Posljednja točka pokazala se kao ključna za ukidanje Plutonova statusa planeta. Postoje i druga tijela koja konkuriraju Plutonu.

Neki znanstvenici tvrde da dio definicije nema smisla.

"Problem s definicijom geofizičara je taj da bi vrlo lako moglo postojati dvadesetak planeta u sunčevom sustavu budući da se sve više tijela otkriva u daljim kutovima svemira", rekao je Mark Sykes, ravnatelj Planetary Science Institute.

On vjeruje da se definicija Međunarodne astronomske unije neće održati nakon što NASA uspije doći do Plutona i Ceresa, asteroida veličine Teksasa koji se nalazi u orbiti između Marsa i Jupitera, a koji je također klasificiran kao patuljasti planet.

Definicija je upitna i zbog činjenice da je samo oko 4 posto znanstvenika sudjelovalo u glasovanju koje je reklasificiralo status Plutona. Ali Christensen tvrdi da je Međunarodna astronomska unija slijedila svoje statute i uredbe te da je i prije donosila rješenja na sličan način.

25.08.2009. 13:44:13
Novi komentar
nužno
nužno