« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FRANCUSKA:

Nastavlja se potraga za nestalima u oluji Xynthia

Francuski premijer proglasio je Xynthiu nacionalnom katastrofom i najavio da će vlada izdvojiti milijun eura za najteže pogođena područja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vjetar

,

orkanski udar

,

oluja Xynthia

,

poginuli Xynthia

,

nestali Xynthia

Spasilačke su ekipe u ponedjeljak ujutro na zapadu Francuske nastavile potragu za preživjelima, pošto je u subotu oluja Xynthia pogodila zapadni dio Francuske i usmrtila najmanje 47 osoba, a 30 je proglašeno nestalima.

Osim Francuske, oluja sa snažnim vjetrovima i visokom plimom pogodila je i druge zemlje uz europsku atlantsku obalu čime je ukupan broj žrtava dosad 56, od kojih četvero u Njemačkoj, troje u Španjolskoj, te po jedna u Portugalu i Belgiji.

Olujni vjetar dosizao je na udare 150 km/sat u Francuskoj gdje je u ponedjeljak oluja oslabila i kretala se prema Skandinaviji, a vlasti su počele procjenjivati štete i nastavile potragu za preživjelima.

Još "tridesetak osoba smatramo nestalima", no ne znamo jesu li bile odsutne iz svojih domova u vrijeme oluje ili su blokirane u poplavljenim kućama, rekao je predsjednik zapadnog departmana Vendee, koji je najteže pogođen.

Više od 500 osoba evakuirano je iz tog područja, a u susjednom departmanu Charente-Maritime, u jakim se poplavama nekoliko osoba utopilo zbog puknuća brane i prodora vode noću.

U ponedjeljak ujutro još je pola milijuna francuskih kućanstava bilo bez struje.

Francuski premijer Francois Fillon proglasio je Xynthiu "nacionalnom katastrofom" i najavio da će vlada izdvojiti "milijun eura u obliku hitnih zajmova" za najteže pogođena područja.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obećao je pomoć "najpogođenijima".

Francuska ministrica za okoliš, Chantal Jouanno, pozvala je na uvođenje "strožih propisa" o gradnji stanova u rizičnim zonama te izrazila žaljenje što je nakon oluje 1999. godine, izgrađeno čak 100.000 stanova u zoni koja je podložna plavljenju mora. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 13:04:38
Novi komentar
nužno
nužno