« Život
objavljeno prije 14 godina
LAŽNA UZBUNA

Nasilne video igrice su za većinu djece sasvim bezopasne

Brojna istraživanja pokazala su da video igrice nerijetko imaju i iznenađujuće pozitivne učinke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

nasilje

,

video igrice

Nasilne video igrice zaista mogu kod nekih igrača potencirati agresivnost i neprijateljsku nastrojenost, ali isto tako kod drugih 'gamera' poboljšavaju vizualno-prostorno snalaženje i vještine i usavršavaju sposobnosti društvenog umrežavanja, tvrde znanstvenici.

Američko psihološko udruženje je objavilo specijalno izdanju časopisa Review of General Psychology u kojima stručnjaci navode kako igrice mogu pomoći u kontroliranju dijabetesa i boli te poslužiti kao pomoćni alat u psihoterapijama. „nasilne video igrice su vam kao maslac od kikirikija", kaže Christopher J. Fergusom sa međunarodnog sveučilišta A&M iz Teksasa. „One su potpuno bezopasne za većinu djece, ali su štetne određenoj manjini s već postojećim problemima ličnosti i mentalnoga zdravlja."Dodaje kako su brojna istraživanja već pokazala kako nasilne igrice nisu stvorile generacije problematične mladeži. „Nedavno istraživanje pokazalo je da što su video igrice popularnije to europska i američka djeca imaju manje problema u ponašanju, manje su nasilna i bolje rješavaju standardizirane testove", objašnjava Ferguson u spomenutom časopisu.

Postoji još jedno zanimljivo istraživanje. Patrick Markey sa Sveučilišta Villanova iz Pennsylvanije otkrio je da se na temelju određenih crta osobnosti može predvidjeti na kojeg će tinejdžera nasilne video igrice utjecati negativno. Ako je netko depresivan, lako plane ili je indiferentan prema tuđim osjećajima, krši pravila i ne održava obećanja vrlo je izgledno da će ga igrice učiniti još agresivnijom osobom. „Oni na koje igrice negativno djeluju već imaju predispozicije koje ih čine podložnima tako nasilnim medijima", precizira Markey.

Pored svega toga, postoji još podataka o pozitivnim učincima igrica. Pamela Kato sa Sveučilišnog medicinskog centra iz Utrechta u Nizozemskoj dokazala je svojim istraživanjem da posebno dizajnirane igrice mogu pomoći čak i u prevenciji napada astme te ublažiti terapiju vezanu za dijabetes pa čak i smanjiti bol. Točku na i stavlja T. Atilla Ceranoglu iz Opće bolnice Massachusetts iz Bostona  otkrivši da video igrice mogu biti dobro sredstvo procjene psihološkog stanja djece i tinejdžera.

10.06.2010. 09:50:00
Novi komentar
nužno
nužno