« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nasilje u obitelji konstanta u hrvatskom društvu

Porast prijava od 14% unatoč vladinim mjerama

Volonterke našminkane kao da su pretučene dijelile su letke na pulskoj tržnici
Volonterke našminkane kao da su pretučene dijelile su letke na pulskoj tržnici (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

nasilje nad ženama

,

Forum žena SDP-a

,

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

,

Gordana Sobol

,

Mirjana Ferić Vac

,

Dugin telefon

,

Mreža žena s invaliditetom

U povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Forum žena SDP-a upozorava da je, unatoč nizu Vladinih mjera, nasilje u obitelji i dalje konstanta u hrvatskom društvu, o čemu svjedoči podatak da je radi nasilja u obitelji lani prekršajno prijavljeno 17.391 osoba, što je 14 posto više nego 2006.

U prvih šest mjeseci ove godine policija je zaprimila čak 7.588 zahtjeva za intervenciju radi zaštite od nasilja u obitelji, što je dvostruko više u odnosu na sve godine od 2001. do 2006., istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Foruma žena SDP-a Mirjana Ferić Vac.

Crne brojke o kojima svjedoče autonomne ženske kuće daleko su više od službene statistike i govore da je svaka četvrta žena izložena nasilju u obitelji, kaže predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol.

"Čini se da se o problemu nasilja nad ženama ipak više govori kroz crne kronike, te ostaje pitanje vodi li tko računa koliko se i na koji način primjenjuju sve donesene strategije i protokoli koji bi trebali djelovati na smanjivanje tog problema, a ako se ne provode - tko je za to odgovoran", kaže Sobol.

Saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin smatra zabrinjavajućim da u Hrvatskoj jačaju najgori oblici diskriminacije, najviše kroz nasilne oblike kojima su najizloženije žene, a pritom nema podataka o preventivnom djelovanju nužnom već od školskih klupa.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u zagrebačkom Gradskom poglavarstvo predstavljena je Zagrebačka strategija jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji u razdoblju od 2008. do 2010., kao i Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji.

Ujedno je predstavljena nova telefonska linija za pružanje usluga psihološke pomoći pod nazivom "Dugin telefon", koji će za anonimne pozive na broj 0800 8788 svakodnevno građanima biti dostupan od 18 sati do 21 sata.

U devet hrvatskih gradova Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava i Mreža žena s invaliditetom, koje su također česte žrtve nasilja.

Na prigodnim info-štandovima u Belom Manastiru, Slatini, Virovitici, Varaždinu, Sisku, Koprivnici, Karlovcu, Puli i Zagrebu članice Mreže dijelile su promotivne letke i predstavile podatke o nasilju nad ženama s invaliditetom prikupljenima na SOS telefonu 4813-999, koji je 15. svibnja obilježio prvu godišnjicu rada. (HINA)

22.09.2008. 19:43:47
Novi komentar
nužno
nužno