« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Troškovi porasli

NASA nema dovoljno sredstava za let na Mjesec

NASA si trenutno ne može priuštiti povratak na Mjesec, zaključak je diskusije u Bijeloj kući.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

svemir

,

NASA

,

Mjesec

,

troškovi

,

let

Stručnjaci su procijenili da bi NASA-u koštalo dodatnih 3 milijarde dolara godišnje, uz trenutačni godišnji budžet od 18 milijardi da organizira ponovni let čovjeka na Mjesec. ˝Uz budžet kojim trenutno raspolažu, istraživanje izvan Zemlje nije moguće˝, tvrdi profesor Edward Crawly sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu.

Prije 5 godina, George W. Bush najavio je ponovni čovjekov let na Mjesec do 2020. Kako bi sakupio sredstva za to planirao je zatvoriti ISS te povuči iz službe space shuttlove. No vijeće, kojim je predsjedavao umirovljeni direktor kompanije Lockheed Martin, Norman Augustine, uključujući znanstvenike, bivše astronaute te ostale stručnjake, predložilo je uključivanje drugih zemlja i privatnih kompanija u istraživanje svemira kao način smanjenja troškova.

Poduprli su konačan cilj projekta, tj. let čovjeka na Mars, te diskutirali o tome treba li Mjesec biti primarni cilj svemirskog programa. Vijeće je također sugeriralo da space shuttlovi trebaju nastaviti letjeti do 2011. godine kako bi se dovršile sve misije na svemirskim stanicama, te da ne može realističnio očekivati njihovo povlačenje do 1.10.2010, kako je planirala Bushova administracija.

Vijeće je dodalo da ne bi bilo pametno zatvoriti svemirsku stanicu 2015. te je srušiti u ocean, nakon 25 godina izgradnje i samo 5 godina normalnog funkcioniranja. Jednom kad se shuttlovi povuku, trebati će još 6 do 7 godina prije nego SAD uspostave novi način transporta u svemir. Toliko naime treba da se razvije i testira novi tip raketa Ares. U međuvremenu bi se NASA oslanjala na ruski Soyuz.

Osim toga, NASA može uposliti i privatne kompanije da razviju nove rakete, čime bi sačuvala sredstva za kompleksnije misije.

09.09.2009. 14:16:53
Novi komentar
nužno
nužno