« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
uzelac ocjenio:

Napredak u ljudskim pravima postoji, no ima još posla

U Hrvatskoj se najviše krše prava žena koje su diskriminirane iako čine gotovo polovicu stanovništva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

ljudska prava

,

Slobodan Uzelac

,

prava žena

,

ured za ljudska prava

Hrvatska je na pravom putu u ostvarivanju ljudskih prava, ali pred nama je još puno posla u zaštiti svih vrsta manjina - političkih, nacionalnih, kulturnih i drugih, kazao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac tijekom manifestacije u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava koju je na središnjem zagrebačkom trgu organizirao Vladin Ured za ljudska prava.

Uzelac je ocijenio da se u Hrvatskoj najviše krše ljudska prava žena koje su, iako čine više od polovice stanovništva, i dalje u velikom broju diskriminirane, no na ljudska prava loše se odražava i gospodarska kriza.

"U krizi prvo stradavaju oni koji su najnemoćniji, a to su žene koje prve dobivaju otkaze, pogotovo majke i trudnice, invalidi te pripadnici raznih vrsta manjina", istaknuo je Uzelac i dodao da je prevladavanje krize najbolji put da zaštita ljudskih prava bude uspješnija.

Hrvatski zakoni koji uređuju područje ljudskih prava nisu loši, smatra potpredsjednik Vlade, pogotovo Ustav i zakoni, ali su problem provedbeni propisi koji se ne provode u nizu područja.

Tijekom manifestacije koja je započela u podne na Trgu bana Jelačića bit će uručene i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za likovne i literarne radove koji su se javili na natječaj ureda za ljudska prava. Odvija se i prigodni kulturno-umjetnički program, a na nizu štandova svoj rad predstavljaju organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 14:45:57
Novi komentar
nužno
nužno