« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RECEPT ZA PRAŠAK

Napravite vlastito sredstvo za pranje rublja

Uštedite novac, napravite dobro djelo za Zemlju i naprkosite velikim korporacijama

(Shutterstock)
Više o

štednja

,

perilica rublja

,

pranje rublja

,

deterdžent

,

prašak

Prema podacima multinacionalne kompanije Procter and Gamble (njihov Tide koristi se u više od 40% američkih domaćinstava) u SAD-u se svake minute svakoga dana opere oko 1100 mašina prljavog veša.

Pritom je vrlo vjerojatno da se koristi puno više praška nego što je potrebno, a na svemu na kraju najbolje zarađuju proizvođači dok se istovremeno onečišćuje okoliš.

Kompanije su se prije nekoliko godina dosjetilte da mogu prodavati manje količine, navodno jačeg praška po većoj cijeni, no problem je što potrošači nisu smanjili količine koje koriste zbog čega ponovno profitiraju oni koji ionako imaju novac.

Nezavisna istraživanja pokazuju da veći učinak na pranje ima "ribanje" dok je sam deterdžent manje važan. Moderne perilice tako mogu rublje oprati koristeći isključivo vodu i sapun. Naravno, kad bi svi prestali kupovati skupe deterdžente, multinacionalke ne bi ništa zaradile.

Evo kako možete sami napraviti "prašak" za rublje:

1 l vode
1/3 najobičnijeg sapuna
100 g sode za pranje
100 g boraksa

Otopite sapun u litri tople vode. Mješavinu ubacite u veliku kantu s 11 litara vode, dodajte sodu za pranje i boraks, te ostavite da odstoji 24 sata.

Soda za pranje je natrijev karbonat koji dolazi na tržište u obliku anhidrida kao prah i u obliku kristalne sode koja se prodaje u poljoprivrednim apotekama kao kristalna soda za čišćenje bačvi (kristalna soda je tri puta slabija od anhidrida). Boraks je bijeli kristalni prah koji je sastavljen od bezbojnih kristala koji se lako tope u vodi.

21.04.2010. 10:20:00
Novi komentar
nužno
nužno