« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
Kao iz SF filmova

Naprava budućnosti kojom se može detektirati rak

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Yale tvrdi kako će prenosivi detektor biti u mogućnosti identificirati znakove bolesti iz uzorka krvi u roku od 20 minuta

Tricorder iz Zvjezdanih staza
Tricorder iz Zvjezdanih staza (Wikipedia)
Više o

Rak

,

bolest

,

naprava

,

dijagnoza

Naprava nalik onoj iz ˝Zvjezdanih staza˝ mogla bi načiniti pravu revoluciju u dijagnozi bolesti koja je trenutno skupa i može biti dugotrajna. Trebala bi biti veličine knjige, te raditi na principu detektiranja biomarkera u krvi, supstanci koje sugeriraju je li pacijent bolestan.

Senzor naprave koristi nanotehnologiju, a toliko je osjetljiv da može prepoznati zrno soli u bazenu punom vode, tvrde istraživači. ˝Ovo bi liječnicima uvelike olakšalo posao, a također bi bili puno mobilniji na terenu˝, dodaje dr. Tarek Fahmy, inženjer biomedicine s Yalea.

Trenutni testovi za rak i srčane bolesti u subjektivni, skupi i dugotrajni. Cijela procedura traje nekoliko dana, dok je nova naprava sposobna izvršiti dijagnozu za 20 minuta. Osim toga, prednost će biti sposobnost testiranja na nekoliko bolesti u isto vrijeme, od raka do kardiovaskularnih bolesti. Naprava će imati i ugrađeni filter za otklanjanje kemikalija koje bi mogle ometat dijagnozu.

14.12.2009. 14:20:45
Novi komentar
nužno
nužno