« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
MOHAMED EL BARADEI:

Napad na Iran bio bi poguban za Izrael

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju oštro je upozorio Izraelce.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Iran

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Mohamed El Baradei

,

Međunarodna agencija za atomsku energiju

,

atomsko oružje

,

upozorenje

Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel koji će izaći u ponedjeljak, oštro je upozorio Izrael da ne napada iranska nuklearna postrojenja.

"Napad na Iran ne bi imao smisla", ocijenio je ElBaradei.

"To bi dovelo do eksplozije čitave regije, a Iranci bi odmah počeli graditi nuklearnu bombu, uz sigurnu potporu čitavog islamskog svijeta", dodao je.

Izrael i Zapad sumnjiče Iran, zakletog neprijatelja židovske države, da želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom da radi na civilnom nuklearnom programu, što Teheran opovrgava.

Izjave ElBaradeija koji se u studenome povlači s dužnosti direktora IAEA-e, dolaze u času kada Izrael razmišlja o preventivnom udaru na iranska nuklearna postrojenja.

Izrael je u lipnju 1981. već bombardirao nuklearni reaktor u Tamuzu, u Iraku, kako bi spriječio Bagdad da proizvede atomsko oružje.

Po riječima direktora izraelske vojne obavještajne službe, generala Amosa Yadlina, kako prenosi tisak, Iran je "vrlo blizu" tome da postane nuklearna vojna sila.

Skupina Šestorice (SAD, Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) je 8. travnja ponudila Iranu nastavak dijaloga, prekinutog u rujnu, kako bi ga uvjerila da odustane od nuklearnog programa.

Iran je pozitivno odgovorio na ponudu, ali je najavio nastavak svoje nuklearne djelatnosti. (hina/metro-portal)

16.05.2009. 14:13:39
Novi komentar
nužno
nužno