« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
STIŽU JUŽINE

Nakon sunčanog početka listopada Dalmaciju zalila kiša

Od Dubrovnika do Vodica jutros je bilo odrona, poplava i prometnih problema, jak vjetar puše na Dalmatini

(Ante Čizmić/Cropix)
Više o

Split

,

Dubrovnik

,

poplava

,

nevrijeme u Dalmaciji

Jaka kiša praćena grmljavinom jutros je zahvatila šire dubrovačko i splitsko područje prouzročivši brojne zastoje u prometu, ali i poplave obiteljskih kuća.

Na dubrovačkom području nevera je trajala dva sata tijekom kojih se iz oblaka izlilo čak 33 litre kiše po četvornom metru. U Župi dubrovačkoj i Cavtatu poplavljena su brojna prizemlja koja su ispumpavali vatrogasci. Na dijelovima magistrale prema Splitu došlo je i do odrona zemlje i kamenja pa su posla imali i policajci i održavatelji cesta.

Zbog kiše su nad Dubrovnikom problema imali i zrakoplovi koji su neko vrijeme kružili oko zračne luke nakon čega je let iz Berlina preusmjeren na splitski aerodrom.

Prometni problemi zabilježeni su na cijelom potezu od Dubrovnika do Splita i Trogira, ali i sjevernije pa je tako u Vodicama ometena svečanost Dana kruha koja se trebala održati na rivi.

Razmjeri štete u pogođenim područjima još nisu utvrđeni no jasno je da nije mala. Usprkos lošem vremenu Splitom su pod kišobranima i malo opreznijim korakom ipak kružili turisti kojih se na jadranskoj obali još uvijek zadržao nemali broj.

HAK javlja da jak vjetar usporava vožnju dionicom autoceste A1, između čvora Maslenica i tunela Sveti Rok, izvijestio je popodne u 15,10 sati Hrvatski auto-klub.

Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u Dalmaciji, Lici i Slavoniji, te duž Jadranske i Ličke magistrale zbog mogućih odrona.

Zbog suženog kolnika na nekoliko dionica riječke obilaznice prometuje se otežano. Na čvoru Škurinje zatvoreni su izlazni i ulazni kak u smjeru Zagreba. Na čvoru Orehovica zatvoren je uključni krak s riječke obilaznice u smjeru Zagreba / Splita i promet je preusmjeren na autocestu A7 preko Industrijske zone Kukuljanovo na čvor Čavle.

Povremeno je pojačan je izlaz osobnih vozila na graničnom prijelazu Bregana. Zatvoren je granični prijelaz Miljana.

Trajekti plove redovito.

11.10.2009. 17:51:08
Novi komentar
nužno
nužno