« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NAJGORE TEK DOLAZI

Nakon H1N1 u Europu stiže i sezonska gripa?

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti spominje mogućnost od 40 tisuća smrtnih slučajeva u svakom valu gripe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

sezonska gripa

,

ECDC

,

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti

Nakon pandemije virusa H1N1 Europu bi mogao pogoditi i val sezonske gripe koji bi mogao ubiti jednak broj ljudi, rekli su europski stručnjaci za zdravstvo u petak.

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), sa sjedištem u Švedskoj, izvijestio je da pandemski virus H1N1 sada pogađa gotovo sve zemlje Europske unije, ali nije mogao predvidjeti snagu bolesti kad dosegne vrhunac.

No rekli su kako je sigurno da će s dolaskom zime na sjevernu polutku pandemija i dalje ubijati tisuće i mnoge pacijente dovesti na odjele za intenzivnu njegu.

"Sve će europske države biti pogođene i zato će sustavi zdravstvene zaštite biti pod znatnim pritiskom", rekla je ravnateljica ECDC-a Zsuzsanna Jakab.

ECDC drži da je teško predvidjeti što će donijeti spoj pandemije i virusa sezonskih gripa, ali dodaje da postoji opasnost od epidemije sezonske gripe "u početku 2010. kad prođu pandemijski valovi".

Angus Nicoll, koordinator ECDC-a za gripu, rekao je da u okolnostima bez pandemije od sezonska gripe može umrijeti do 40.000 ljudi u Europi, koliko i od posljedica H1N1.

"To nije zanemariv broj. Činjenica da H1N1 pogađa mlade, trudnice i ljude bez rizičnih čimbenika mijenja stanje", rekao je Nicoll.

ECDC podsjeća da su iskustva iz SAD-a i s južne polutke pokazala kako je vjerojatnost da će trudnicama zaraženim virusom trebati intenzivna njega deset puta veća nego za pacijente bez rizičnih čimbenika. No do sada se pokazalo i da je oko 20 do 30 posto umrlih od virusa H1N1 među zdravim mlađim osobama. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 18:24:15
Novi komentar
nužno
nužno