« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SKANDAL

Nakon Čehinja, i Nizozemkama preporučeno uklanjanje silikona

Zdravstveni skandal svjetskih razmjera izbio je kad je francuska vlada prošle godine preporučila Francuskinjama uklanjanje implantata tvrtke PIP zbog mogućih ruptura

Fotografija vijesti
Više o

silikonske grudi

,

implantati za grudi

,

PIP

Slijedeći primjer svojih čeških kolega, i nizozemske su vlasti odlučile građankama svoje zemlje preporučiti uklanjanje implantata francuske tvrtke PIP, nakon što se otkrilo da postoji povećan rizik od njihove rupture, javlja Hina.

Prema podacima zdravstvenih vlasti, oko tisuću Nizozemki koncem 2010. još je imalo PIP implantate, a oko 400 ih je do tada umetke uklonilo.

"Čak i ako nema rupture... preporuča se da se proteze uklone", objavio je u priopćenju nizozemski zdravstveni inspektorat.

Prije tri tjedna inspektorat je kazao da bi žene trebale ići na kontrolne preglede, no tada još nisu preporučili njihovo uklanjanje.

Nova preporuka temeljena je na savjetu nizozemskog udruženja za estetske kirurgiju.

Zdravstveni skandal svjetskih razmjera izbio je kad je francuska vlada u prosincu prošle godine preporučila Francuskinjama uklanjanje implantata zbog mogućih ruptura i curenja kancerogenih sastojaka. Nedavno su i češke zdravstvene vlasti također pozvale na uklanjanje PIP-ovih umetaka, a u još nekoliko zemalja provodi se istraga o njima.

U svijetu stotine tisuća žena nose implantate PIP-a (Poly Implant Prothese), napose u Latinskoj Americi, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.


11.01.2012. 15:43:02
Novi komentar
nužno
nužno