« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
pretjerivanje

Nakon 31 godine rada otkaz zbog pronevjere 1,3 eura

Otkaz zbog zadržavanja dva bona od praznih boca koje je kupac zaboravio.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (foto: Getty Images)
Više o

pronevjera

,

otkaz

,

blagajnica supermarketa

,

njemački viši sud

,

otkaz zbog sitne pronevjere

,

lanac supermarketa Kaiser's

Njemački viši sud potvrdio je u utorak otkaz blagajnici supermarketa, koji je dobila nakon 31 godine rada zato što je pronevjerila 1,3 eura, a njezin je slučaj izazvao solidariziranje javnosti. Zaposlenici nemaju pravo raspolagati vlasništvom poslodavca bez obzira o kakvoj je svoti riječ. drugostupanjski sudac

Lanac supermarketa Kaiser's, poslodavac Barbare E., optužio je blagajnicu da je zadržala dva bona od 48, odnosno 82 eurocenta, koje je izdala za prazne boce, a kupac ih zaboravio preuzeti.

Otkaz je dobila bez upozorenja u siječnju 2008., a sud za radno pravo iz Berlin-Brandeburga u drugoj instanci potvrdio je valjanost prvostupanjske presude i odluku obrazložio na temelju dvaju svjedočenja i blagajničkih ispisa.

"Zaposlenici nemaju pravo raspolagati vlasništvom poslodavca bez obzira o kakvoj je svoti riječ", obrazložio je sud i upozorio da je došlo "do nepopravljiva gubitka" povjerenja poslodavca u zaposlenicu.

Sudsku presudu Konfederacija njemačkih sindikata nazvala je nerazmjernom, a pedesetgodišnja blagajnica, koja je 31 godinu radila za isti lanac supermarketa, tvrdi da je otkaz dobila jer je sudjelovala u štrajku.

Ta majka troje djece i baka dvoje unučadi postala je slavna u Njemačkoj gdje je za nju osnovan odbor potpore, a u njezinu su obranu ustali politički i sindikalni čelnici. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 13:12:37
Novi komentar
nužno
nužno