« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
IZNENAĐUJUĆI REZULTATI

Nakon 15 mjeseci nošenja bez pranja traperice i dalje nisu opasne po zdravlje?

Student Sveučilišta Alberta 15 mjeseci je nosio jedne te iste traperice bez pranja kako bi vidio koliko će se bakterija na njima nakupiti

Nudie Jeans
Nudie Jeans (Deviantart)
Više o

bakterije

,

traperice

Što mislite, koliko dugo se mogu nositi traperice bez pranja? Neki prosjek bi bio tek nekoliko mjeseci, ali jedan student sa Sveučilišta Alberta postavio je novi rekord tako što je nosio traperice čak 15 mjeseci bez pranja, prenosi ABC News. Većini ljudi smučio bi se život od same pomisli na to, ali ne i Joshu Leu.

Međutim, on je to učinio s točno određenim ciljem.  Naime, htio je otkriti kolika količina bakterija može postojati unutar traperica ako ih bude nosio toliko dugo bez i jednog jedinog pranja. On je jedne traperice (Denim Nudie Jeans) nosio 330 puta od rujna 2009. godine do prosinca 2010. Ideja mu je pala na pamet tijekom predavanja o tekstilu.

„Moja profesorica je spomenula da radi istraživanja o tkaninama i bakterijama pa mi je to raspirilo znatiželju. Kroz šalu sam rekao da bismo trebali napraviti bakterijsku analizu traperica i tako je sve počelo", kazao je Le.

Iako se trudio održati traperice što dulje čistima, katkada bi prosuo komade hrane po njima. Nepotrebno je reći da su traperice nakon prvih nekoliko mjeseci nošenja užasno smrdjele. Ali tada ih je stavio u zamrzivač. Na njegovo opće iznenađenje, neugodni miris je nestao.

Ukupno 15 mjeseci kasnije, profesorica Rachel McQueen napravila je bakteriološku analizu traperica. Nakon toga Le ih je oprao i opet iznosio tijekom nekoliko dana. Nakon toga opet je provedena bakteriološka analiza. Količina nakupljenih bakterija bila je gotovo identična u oba slučaja!

Istraživanje je ukazalo na to da većina bakterija na traperice dolazi s kože te da kao takve nisu štetne. Ipak, velike pohvale bi u čitavoj priči trebale ići Joshevim prijateljima koji su ga morali trpjeti u istim trapericama čak 15 mjeseci.

21.01.2011. 22:04:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.01.2011. 22:15
    farmaceuti namjerno plaše ljude bakterijama, tako da mogu prodati što više svojih sredstava za pranje, koja na kraju smanjuju imunitet i stvaraju začarani krug profiterstva na bolestima... bolesno :-P
Novi komentar
nužno
nužno