« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
OPREZ

Najveći sigurnosni problem su - zaposlenici

Ovogodišnje istraživanje također je pokazalo da su ključna područja koja zabrinjavanju ispitanike u vezi cyber sigurnosti ostala nepromijenjena, te uključuju povećanje rizika od nemarnog ponašanja zaposlenika

Sigurnosnih prijetnji sve je više
Sigurnosnih prijetnji sve je više (Shutterstock)
Više o

cyber sigurnost

,

sigurnost na internetu

Globalne organizacije sigurnije su no ikada da mogu predvidjeti sofisticirane cyber napade i primjereno im se oduprijeti, no i dalje ne investiraju dovoljno, niti sustavno planiraju kako se od njih oporaviti, zaključak je globalnog istraživanja o informacijskoj sigurnosti revizorsko-konzultantske tvrtke EY.

86% tvrtki nema potpunu zaštitu od cyber napada

EY je o najaktualnijim problema iz područja cyber sigurnosti razgovarao sa 1.735 organizacija diljem svijeta, a istraživanje je pokazalo kako je čak polovica ispitanika u mogućnosti detektirati sofisticirane cyber napade. Ovo je najuvjerljiviji postotak u posljednjih nekoliko godina. Razlog tome su dodatna ulaganja u alate i procese kojima je moguće predvidjeti što očekivati od cyber napada, kao i u mehanizme kontinuiranog praćenja, sigurnosne operativne centre i mehanizme aktivne obrane. Međutim, bez obzira na ta ulaganja, 86% ispitanika smatra kako njihova funkcija cyber sigurnosti ne zadovoljava u potpunosti njihove potrebe.

Svaka druga tvrtka imala cyber prijetnje

Više od polovice ispitanika (57%) tvrdi kako su se nedavno susreli sa značajnijim incidentima vezano uz cyber sigurnost, a gotovo polovica (48%) kaže kako im zastarjele kontrole u informacijskoj sigurnosti te arhitektura stvaraju najveći problem. Ovo je povećanje u odnosu na 2015. godinu. Kao najveće cyber prijetnje ispitanici navode zloćudni softver, krađu identiteta, cyber napade radi krađe financijskih podataka te krađe intelektualnog vlasništva. Više od polovice ispitanika (57%) kao glavni prioritet nakon napada navodi što brži oporavak i nastavak poslovanja te zaštitu poslovnih podataka.

Najveći problem - zaposlenici tvrtke

Ovogodišnje istraživanje također je pokazalo da su ključna područja koja zabrinjavanju ispitanike u vezi cyber sigurnosti ostala nepromijenjena, te uključuju povećanje rizika od nemarnog ponašanja zaposlenika (55% u usporedbi sa 44% u 2015.) i neovlaštenog pristupa podacima (54% u usporedbi s 32% u 2015. godini). Nadalje, poteškoće zbog nedostatka sredstava, nedostatka stručnog kadra te nerazumijevanje osoba koje donose odluke (uprava i visoki menadžment) ostale su na istoj razini kao i lani. 

Sve probleme pročitajte na portalu Monitor.hr

19.01.2017. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno