« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
KOORDINIRANA AKCIJA

Najveće centralne banke spasile euro?

Centralne banke najvećih svjetskih sila smanjile obezne rezerve i kamate za međusobno posuđivanje

Euro bi ipak mogao opstati
Euro bi ipak mogao opstati (Shutterstock)
Više o

recesija

,

kriza

,

krah eura

,

spas eura

U koordiniranoj akciji centralne banke svjetskih financijskih sila priopćile su da su usvojile cijelu paletu mjera kojima će se međubankarsko zaduživanje bitno pojeftiniti, a i Kina je poslala snažnu poruku snižavanjem obvezne rezerve, omogućujući na taj način svojim superbankama lakše i jeftinije posuđivanje novaca.

Cijela je akcija pokrenuta, čini se, zbog spašavanja eura. Europske banke grcaju u nelikvidnosti, novca nema dovoljno zbog oprosta polovice dugova Grčkoj i restriktivne politike međubankarskih kredita koja je uvedena nakon pucanja nekretninskog balona pred četiri godine.

No, kako je eurozona na rubu kolapsa, Italija na rubu bankrota koji bi lančanom reakcijom u ponor povukao i Španjolsku i Portugal samo u prvom valu, crveni su se telefoni užarili i rješenje je pronađeno.

Svjetske burze proslavile su vijest snažnim rastom indeksa, koji su još jutros bili u laganom padu, no do kraja radnog vremena frankfurtski je DAX narastao skoro 5%, a slijede ga i burze u Londonu, Parizu i New Yorku.

Ostaje i dalje srediti financije razbarušenih mediteranskih zemalja EU, no to se sada čini bitno lakše nego jutros.

30.11.2011. 21:09:20
Novi komentar
nužno
nužno