« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KRONOLOGIJA

Najvažniji događaji u Hrvatskoj 2010. - 2. dio

Prosvjedi u Varšavskoj, uspon Bernardića, štrajk stjuardesa, akcija Offside, pad Fimi Medije i Peveca, kaos na HRT-u,...

2010.
2010. (Free Digital Photos)
Više o

2010. godina

,

prosvjed varšavska

,

kronologija 2010.

,

najvažniji događaji 2010.

SVIBANJ

1. svibnja - Na poluvremenu utakmice između Dinama i Hajduka na zagrebačkom stadionu u Maksimiru došlo je do tučnjave navijača Dinama - Bad Blue Boysa (BBB) i policijskih specijalaca. Tom prilikom ozlijeđeno je 15 policijskih službenika, od kojih jedan teško (33-godišnjem interventnom policajcu Kristijanu T., nepoznati huligan ispod vizira ubacio topovski udar od kojega mu je trajno stradalo oko i oštećen sluh), te šest navijača od kojih jedan teško .

4. svibnja - USKOK pokrenuo istragu protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, jer je odobrio plaćanje nepotrebne studije, čime je državni proračun oštetio za pola milijuna kuna. Osim Polančeca, koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, USKOK zbog poticanja na te zlouporabe sumnjiči 54-godišnjeg vukovarskog odvjetnika Petra Miletića. Sumnja se da se Polančec kao potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva na Miletićev zahtjev dogovorio da će on kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju, iako to uopće nije trebalo jer su već bili doneseni svi akti kojima je reguliran predmet te studije.

4. svibnja - Saborsko Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine održalo je svoju prvu sjednicu i odlučilo od Ine, Vlade, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Fonda hrvatskih branitelja zatražiti dokumentaciju vezanu uz tijek privatizacije te tvrtke od 2002., kao i svoje ugovore kojima je Ina eventualno prodavala svoje dionice ili stjecala udjele u drugim društvima.

4. svibnja - U uskočko-policijskoj akciji uhićen je član predsjedništva HSS-a i bivši saborski zastupnik Ivan Kolar zbog sumnje da je nezakonitim radnjama oštetio općinu Molve za nekoliko milijuna kuna.

4. svibnja - Na četiri godine zatvora je na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđen Mićo Cekinović, zapovjednik teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. krajinske vojske, za ratni zločin protiv civila u studenome 1991. godine na slunjskom području.

5. svibnja - Privedeno deset osoba pod sumnjom da su sudjelovale u neredima na maksimirskom stadionu. Jedna se osoba sama predala, neke su prijavili građani prepoznavši ih na objavljenim policijskim fotografijama, a neke je otkrila sama policija.

5. svibnja - Ravnatelj Carinske uprave i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pod istragom USKOK-a zbog nezakonitog posredovanja kako bi Fimi-media, tvrtka njegove dugogodišnje prijateljice Nevenke Jurak, dobila posao marketinga i oglašavanja od državnih poduzeća Ine i Croatia osiguranja.

5. svibnja - Član predsjedništva HSS-a i bivši saborski zastupnik Ivan Kolar te vlasnik i direktor građevinske tvrtke "Jata" Anđelko Toš i Željko Radić, osumnjičeni su da su općinu Molve u blizini Đurđevca oštetili za više od 5,6 milijuna kuna.

6. svibnja - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila uvođenje triju stopa poreza na dohodak od 1. srpnja 2010. Prva stopa za dohodak do 3.600 kuna iznosit će 12 posto, od 3.601 do 10.800 kuna 25 posto, a preko 10.800 kuna 40 posto.

6. svibnja - Vlada prihvatila plan provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka. Vlada je u Sabor uputila Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim se namjerava za deset posto smanjiti ukupna masa novca koji se iz državnog proračuna isplaćuje političkim strankama.

7. svibnja - Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec jedan je od trojice osumnjičenika za zlouporabe u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) zbog kojih su uhićeni bivši čelnici HEP-a Ivan Mravak i šibenskog TLM-a Ivan Koštan. Osumnjičene USKOK tereti da su kupovali struju u inozemstvu, koju je HEP po četiri puta nižoj cijeni preko TLM-a prodavao mostarskoj tvrtki Aluminiju. Time su HEP oštetili za oko 600 milijuna kuna.

7. svibnja - U ponovljenom suđenju osječki Županijski sud proglasio je krivima četvoricu okrivljenika za zloporabu opojnih droga u slučaju krijumčarenja gotovo 60 kilograma heroina u siječnju 2008. i nepravomoćno ih je osudio na ukupno 43 godine i šest mjeseci zatvora. Optuženi Miroslav Dukić iz Novoga Sada osuđen je na 15 godina zatvora, Nezir Barjaktari na 20 godina, Alojz Vale iz Darde na pet godina i Damir Čupić iz Splita na tri godine i šest mjeseci zatvora.

8. svibnja - Bivši čelnici HEP-a i šibenskog TLM-a Ivan Mravak i Ivan Koštan zadržani su u jednomjesečnom istražnom zatvoru, zbog USKOK-ove sumnje da su HEP zlouporabama oštetili za oko 600 milijuna kuna. Osumnjičene USKOK tereti da su kupovali struju u inozemstvu, koju je HEP po četiri puta nižoj cijeni preko TLM-a prodavao mostarskoj tvrtki Aluminiju.

8. svibnja - Policija uhitila 20-godišnjaka osumnjičenog da je teško ozlijedio policajca u neredima na maksimirskom stadionu tijekom utakmice Dinama i Hajduka.

10. svibnja - USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca zbog nezakonitosti u gradnji rasvjete na igralištu nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice, teškima više 230 tisuća kuna.

12. svibnja - Ustavni sud upozorio da Hrvatski sabor već sedam godina nije donio zakon kojim bi uredio ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike te da bi taj problem trebalo riješiti predstojećim ustavnim promjenama.

12. svibnja - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo obavijest da je australska savezna policija uhitila osumnjičenika za ratni zločin Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan.

12. svibnja - Na izbornoj skupštini Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) za predsjednika je ponovno izabran Josip Vincek.

13. svibnja - Vlada odlučila za 10 posto smanjiti mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ako su veće od 3.500 kuna.

13. svibnja - Vlada donijela odluku o spajanju nekoliko zagrebačkih bolnica, a potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović naglasio je kako krajnji cilj spajanja nije samo racionalizacija, nego i podizanje razine zdravstvenih usluga te smanjivanje lista čekanja za 20 posto. Kliničkoj bolnici Merkur pripaja se Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, a kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice pripaja se Klinika za tumore, Klinika za dječje bolesti i Klinika za traumatologiju.

13. svibnja - Biviš hrvatski veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu uvjetno osuđen na sedam mjeseci zatvora jer je zlouporabio svoju veleposlaničku privilegiju nabavljajući alkohol hrvatskim radnicima u toj sjevernoafričkoj zemlji u kojoj je alkohol zabranjen. Vejnović neće ići na odsluženje kazne, ako u iduće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

13. svibnja - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podignulo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije, 64-godišnjeg Enesa Tase, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

14. svibnja - Predsjednik HSP-a Daniel Srb, predsjednik HČSP-a Josip Miljak i predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec u Zagrebu potpisali Pismo o namjerama zajedničkog izlaska na izbore.

15. svibnja - Predsjednice HDZ-a i DC-a Jadranka Kosor i Vesna Škare-Ožbolt potpisale su u HDZ-ovoj središnjici sporazum o političkoj suradnji dviju stranaka na državnoj razini.

18. svibnja - S 15.000 kuna kazne i 500 kuna sudskih troškova je na prekršajnom sudu u Splitu zbog afere "vrtića" nepravomoćno kažnjen gradonačelnik Željko Kerum, a grad Split oslobođen je optužbe. Općinsko državno odvjetništvo podignulo je 2009. optužni prijedlog protiv Keruma i grada Splita zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi.

18. svibnja - Nekoliko tisuća građana mirno prosvjedovalo na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici u središtu Zagreba protiveći se gradnji ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj za garažu Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.

20. svibnja - Vlada osnovala posebna povjerenstva za praćenje postupka prodaje većinskih paketa dionica u tri brodogradilišta - riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split i Brodotrogiru. Vlada predložila zakonske izmjene koje bi se obveze poduzetnika za spomeničku rentu smanjile za oko 50 posto te najavila da će se od 1. srpnja ove godine plavi dizel poljoprivrednicima i ribarima prodavati isključivo uz predočenje kartice.

21. svibnja - HDZ i SDP složili se da će, hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, ubuduće izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a tzv. dijaspora imat će zajamčena tri mjesta u Saboru i takvo će se rješenje unijeti u Ustav.

25. svibnja - Damiru Polančecu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog USKOK-ove sumnje da je HEP, zajedno s bivšim direktorom Ivanom Mravkom i čelnikom šibenskog TLM-a Ivanom Koštanom, oštetio za oko 600 milijuna kuna. Uz Polančeca i bivše čelnike HEP-a i TLM-a, za poticanje na zlouporabe u ovom slučaju prijavljeni su umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih se dvojica brane sa slobode.

28. svibnja - Hrvatski sabor donio zakon kojim su za deset posto smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju ako su veće od 3.500 kuna. Sabor je izmijenio Zakon o javnim cestama kojim se ograničavalo pravo osoba s invaliditetom na oslobođenje plaćanja cestarine, a zastupnici su izmijenili i tri zakona iz tzv. zdravstvenog paketa.

28. svibnja - Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se produžetak kolektivnog ugovora, nakon njegova isteka ograničava na šest mjeseci. Vlada je predložila smanjenje naknade za općekorisne funkcije šuma kao i vodnog doprinosa za 25 posto, smanjenje članarina za turističke zajednice za također oko 25 posto, a javna poduzeća zadužila da broj zaposlenih smanje za pet posto.

30. svibnja - Davor Bernardić izabran je za novog predsjednika zagrebačkog SDP-a.

31. svibnja - USKOK je na Županijskome sudu u Splitu podigao optužnicu protiv načelnika općine Bibinja Nine Šimunića (1970.) zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Optužnica je podignuta i protiv računovodstvenog referenta A. F. (1963.) zbog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.

 

LIPANJ

1. lipnja - Zbog rasta vodostaja lateralnih kanala i bujičnih vodotoka županijski Stožer za zaštitu i spašavanje je proglasio izvanredno stanje obrane od poplave za grad Slavonski Brod i obližnje općine Sibinj, Podcrkavlje i Gornja Vrba. Najkritičnije je bilo u naseljima Slobodnica i Bartolovci u sibinjskoj općini gdje je stanovništvo evakuirano iz najugroženijih kuća. Poplavljene su bile i neke lokalne i županijske ceste. Obilne kiše izazvale su probleme i u Đakovštini zbog kojih je poplavljen dio sela Ratkov Dol u općini Levanjska Varoš, a koje se nalazi u podnožju Dilja. Zbog obilnih kiša u Vukovarsko-srijemskoj županiji poplavljeno je oko 30 posto njiva pod usjevima, a na području Brodsko-posavske županije proglašena je elementarna nepogoda.

1. lipnja - Na Vrhovnom sudu održan žalbeni postupak u slučajevima "garaža" i "selotejp" koji je protekao u iznošenju žalbe Branimira Glavaša i njegovih odvjetnika na napravomoćnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Glavaš je potkraj studenoga 2009. iz BiH, gdje je pobjegao prije izricanja nepravomoćne presude, uputio žalbu na 82 stranice, a još stotinjak stranica žalbi podnijela su trojica njegovih branitelja - Veljko Miljević, Ante Madunić i Dražen Matijević.

1. lipnja - Bivši direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Željko Ivančević je nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci uvjetno jer je na lažnim putnim nalozima "zaradio" više od 61 tisuće kuna.

2. lipnja - Zbog teškog stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka proglašena elementarna nepogoda za područje cijele županije. U Babinoj Gredi je zbog nabujale rijeke Berave evakuirano deset kuća jer je u njih prodrla voda te je u selu proglašeno izvanredno stanje.

2. lipnja - Bjelovarska policija počela kriminalističko istraživanje u tvrtki Pevec zbog sumnji da je vodstvo te tvrtke počinilo teška kaznena djela u gospodarskom poslovanju.

2. lipnja - Dugogodišnji novinar i televizijski urednik Joško Martinović preminuo je u 47. godini u Zagrebu nakon duge borbe s teškom bolešću. Joško Martinović bio je dugogodišnji novinar Hrvatske televizije, na kojoj je uređivao emisije "Živa istina" i "Globalno sijelo".

3. lipnja - Bjelovarsko-bilogorska policija uhitila je osnivača grupacije "Pevec" Zdravka Peveca i njegovu suprugu Višnju te računovotkinju grupacije "Pevec" Dragicu Barišić zbog zlouporabe položaja i ovlasti i pomaganja u tom kaznenom djelu.

4. lipnja - Premijerka Jadranka Kosor podnijela Izvješće o provedbi plana provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka za mjesec svibanj navevši da je krajem svibnja u Hrvatskoj bilo 296.438 nezaposlenih.

4. lipnja - Vlada je Saboru poslala prijedlog izmjena Zakona o vatrogastvu, kojima će se omogućiti rad vatrogasaca u smjenama od po 12 sati. Saboru je na potvrđivanje uputila i dva sporazuma kojima će se osigurati financiranje projekata iz programa IPA za pomoć u tranziciji i jačanje institucija te zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt potpore pravosudnom sektoru. Vlada je prihvatila i program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu te sustavu socijalne skrbi.

4. lipnja - Zbog šteta od poplava na usjevima, stambenim i gospodarskim zgradama te infrastrukturi vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu za tu županiju. Elementarna nepogoda proglašena je za Orahovicu i Slatinu te za općinu Zdence zbog posljedica tuče praćene kišom i vjetrom koja je to područja pogodila 27., 28. i 30. svibnja.

7. lipnja - Osnivačima grupacije "Pevec" Višnji (48) i Zdravku (55) Pevecu određen 30-dnevni pritvor zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

8. lipnja - U akciji policije i USKOK-a nazvanoj "Offside" u Hrvatskoj su privedene 22 osobe zbog sumnji u namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevare u klađenjima, a među uhićenima je bilo i prvoligaških nogometaša. Prva trojica osumnjičenika - Vinko Šako, Dino Lalič i Admir Suljič navodno su po namještenoj utakmici na kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura. Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.

8. lipnja - Sretko Kalinić, pripadnik zemunskog klana i jedan od optuženih za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ranjen je na zagrebačkom jezeru u Rakitju. Na njega je pucao Miloš Simović, osuđen na 40 godina zatvora za ubojstvo premijera Đinđića. Kalinić je s teškim tjelesnim ozljedama prevezen u zagrebačku Vinogradsku bolnicu.

8. lipnja - Zagrebački Trgovački sud odbio je u sudski registar upisati novu upravu i nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga. Zagrebački holding je od Trgovačkog suda zatražio upis nove uprave i nadzornog odbora pošto je skupština društva na posljednjoj sjednici 23. travnja smanjila upravu na pet članova te izabrala novi nadzorni odbor.

9. lipnja - Hrvatski sindikati počeli na Trgu bana Josipa Jelačića akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR).

9. lipnja - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu za cijelu županiju zbog velikih šteta nastalih poplavama polovicom svibnja na poljoprivrednim usjevima te na stambenim, infrastrukturnim i drugim objektima.

9. lipnja - Predstavnici Vlade i sindikata započeli su pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Sindikati se oštro protive Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a jer ocjenjuju da se time želi slomiti sustav kolektivnih ugovora.

10. lipnja - Hrvatski sabor utvrdio je Nacrt promjena hrvatskog Ustava, na temelju prijedloga Odbora za Ustav i ustavnih rješenja koja su dogovorili čelnici stranaka vladajuće većine i oporbe, a u tekst kojega je ušlo i nekoliko amandmana koje je Odbor utvrdio, a Sabor potom prihvatio. Suci Ustavnog suda po tom bi se nacrtu ubuduće u Saboru birali dvotrećinskom većinom, a prihvaćenim amandmanom HDZ-a oni po isteku mandata ne bi na toj dužnosti ostajali do izbora novog suca, već bi im se iznimno mandat mogao produljiti najdulje do šest mjeseci. Prihvaćen je i HDZ-ov amandman o besplatnom obveznom obrazovanju, uz obvezu da se taj sustav dodatno razradi zakonom. U nacrt ustavnih promjena ušao je i HDZ-ov amandman po kojemu će predsjednik Vrhovnog suda jednom godišnje izvještavati Sabor o radu sudbene vlasti, ali o tom se izvješću neće glasovati. Prema utvrđenom nacrtu, hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj moći će glasovati isključivo u veleposlanstvima i konzulatima, odnosno u njihovim sjedištima kako je to utvrđeno prihvaćenim SDP-ovim amandmanom. Uvodi se fiksna kvota za tzv. dijasporu koja će ubuduće u Saboru imati tri zastupnička mjesta.

10. lipnja - Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, te najavila da bi se na jesen išlo i s oporezivanjem vlasništva nad imovinom. Saboru je uputila i prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojima bi se od 1. srpnja broj stopa tog poreza sa četiri smanjio na tri, a ukinule bi se i porezne olakšice. Izmjenama se predlažu tri stope - 12 posto na osnovicu do 3.600 kuna, 25 posto na osnovicu od 3.601 do 10.800 kuna te stopa od 40 posto na osnovicu višu od 10.801 kunu. U Vladi su procijenili da će se predloženim izmjenama povećati prihodi oko 1,5 milijuna građana.

10. lipnja - Vlada je Hrvatskom saboru uputila izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima po kojima bi se sudjelovanje u tučnjavi na sportskim natjecanjima, organiziranje nasilja ili uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima ubuduće tretiralo kao kaznena djela za koje će se moći izreći kazna zatvora. Vlada je Saboru predložila da izmjeni Zakon o Hrvatskoj radio televiziji po kojem bi se pristojba koju građani plaćaju za taj javni servis smanjila s 1,5 na 1,125 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj prema statističkim podacima za prethodnu godinu. Pristojba bi tako iznosila 60 umjesto 80 kuna.

10. lipnja - Pripadnik tzv. zemunskog klana Miloš Simović uhićen je pri ilegalnom prelasku hrvatsko-srpske granice u mjestu Morovići. Hrvatska policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva drugog pripadnika istog mafijaškog klana Sretka Kalinića kod jezera u zagrebačkom Rakitju. Simović je osuđen za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića na 40 godina zatvora i nalazio se u bijegu.

11. lipnja - Sindikati istupili iz pregovora s Vladom o izmjenama ZOR-a zbog nekorektne izjave premijerke Jadranke Kosor kako bi se već mogao postići dogovor Vlade i sindikata o izmjenama ZOR-a. Sindikati smatraju kako je ta ocjena "marketinški trik" s ciljem da građanima pošalje poruku da više ne trebaju sudjelovati u prikupljanju potpisa za referendum. Ministar gospodarstva Đuro Popijač isti dan optužio sindikalne čelnike za manipulaciju i politizaciju sindikalnih pozicija, te iskorištavanje teškog stanja u zemlji.

11. lipnja - Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Jelušić podnio je ostavku na tu dužnost zbog neodgovarajućeg utjecaja na donošenje odluka i suradnje s gradonačelnikom i ostalima u gradskoj izvršnoj vlasti, kao i zbog gubitka na nedavnim unutarstranačkim izborima za predsjednika Glavnog odbora zagrebačkog SDP-a.

11. lipnja - Na Županijskome sudu u Rijeci donijete nepravomoćne presude 16-članoj skupini za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike te preprodaju na hrvatskome i srbijanskome tržištu. Zdenko Brkić, jedan od organizatora skupine, kažnjen je s devet godina zatvora, a drugi organizator Đorđe Buban s osam godina. Osobitost tog slučaja jest da su drogu prenosili "kuriri" tako što bi progutali kapsule s kokainom prije leta zrakoplovom u Europu.

13. lipnja - Održani dopunski izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te dopunski izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Održani su i prijevremeni izbori za Općinsko vijeće Općine Stari Mikanovci.

14. lipnja - Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate na razgovore oko izmjena ZOR-a te najavila amandmane na izmjene ZOR-a na tragu onoga što su iznosili sindikati.

14. lipnja - Istražujući malverzacije u HEP-u policija i USKOK proširili su krug sumnjivaca i uhitili direktora proizvodnje u HEP-u Petra Čubelića te predsjednike nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubu Bušića i Antu Matića. Osumnjičene se tereti za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita u 280 milijuna kuna vrijednim poslovima vezanim uz radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani te su zadržani u jednomjesečnu istražnom zatvoru.

15. lipnja - Vlada je utvrdila šest amandmana na prijedlog ustavnih promjena, a Saboru je uputila i prijedlog izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojim će se pripadnicima tzv. malih manjina, uz opće, osigurati i dodatno biračko pravo. Amandmanima na prijedlog ustavnih promjena, vlada je regulirala i stupanje na snagu odredbi na temelju kojih će Hrvatska moći izručiti svoje državljane pravosudnim tijelima drugih država.

15. lipnja - HEP-ov direktor proizvodnje Petar Čubelić te predsjednici nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubo Bušić i Anto Matić zadržani su u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima na štetu HEP-a. Čubelića, Bušića i Matića USKOK sumnjiči za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita u vezi s ugovorima za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani.

16. lipnja - Hrvatski je sabor po četvrti put izmijenio Ustav RH, čime je omogućen završetak pristupnih pregovora i ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Radi članstva u EU ublaženi su uvjeti za donošenje referendumske odluke o pristupu Hrvatske EU-u, za što će, umjesto sadašnje natpolovične većine svih upisanih birača, ubuduće biti dovoljna većina birača koji pristupe referendumu. Jednaka većina traži se i za donošenje drugih referendumskih odluka. Ustavom je omogućena primjena europskog uhidbenog naloga od stupanja Hrvatske u članstvo EU-a, kao i da se, i prije ulaska u EU, omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju međunarodnih ugovora. Ojačana je uz ostalo neovisnost pravosuđa i osiguran neovisan izbor pravosudnih dužnosnika, kao i puna neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB) i Državnog ureda za reviziju.

16. lipnja - Hrvatski je sabor donio izmijene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na temelju kojega će se pripadnicima nacionalnih manjina koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, uz opće biračko, dati i dopunsko pravo glasa. Srpskoj nacionalnoj manjini time je zajamčeno najmanje tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, na temelju općeg biračkog prava. Izmjene uz ostalo omogućuju i pravnu osobnost koordinacijama nacionalnih manjina, a funkciju koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine obavljat će Srpsko narodno vijeće.

17. lipnja - Hrvatska vlada osnovala je međuresornu skupinu koja treba analizirati zakonodavstvo koje uređuje područje mirovinskog osiguranja i predložiti izmjene tih propisa u skladu s novim uvjetima i s ciljem uspostave održivog mirovinskog i sustava socijalnog osiguranja. Saboru je uputila i izmjene Zakona o nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj, kao i izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama koji će preciznije definirati informaciju i obvezu svih tijela javne vlasti da daju i pod kojim uvjetima moraju dati informacije.

17. lipnja - Vlada je u Hrvatski sabor uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjeni zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, po kojem je propisano da zakon stupi na snagu 1. studenoga 2010. kako bi se u navedenu razdoblju izradio program preustroja Hrvatske radiotelevizije i plan podmirenja nepodmirenih obveza državi i dobavljačima.

17. lipnja - Svečanom sjednicom Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) obilježena je 21. obljetnica osnutka te stranke u prostorima NK "Jaruna" gdje je stranka i osnovana.

18. lipnja - Vlada i većina sindikata državnih službi potpisali su sporazum kojim se sindikati odriču božićnice za ovu godinu, ali osiguravaju isplatu regresa i dara za djecu. Prema sporazumu, državni službenici neće dobiti božićnice već će se ta sredstva preusmjeriti za pomoć nezaposlenima, no ostaje odredba o isplati regresa od 1250 kuna i dara za djecu od 400 kuna. Također je riješeno pitanje naknade troškova za prijevoz.

18. lipnja - Hrvatski sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o golfu. Izmijenio je i Zakon o porezu na dohodak, čime su ukinute porezne olakšice i smanjen broj poreznih stopa, kao i Zakon o porezu na dobit, što bi trebalo dokinuti praksu korištenja poslovne imovine u privatne svrhe i smanjiti transakcije prema off shore kompanijama.

18. lipnja - Obustavljena je blokada radova Hoto grupe u Varšavskoj, prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana i najavili novu fazu kampanje.

20. lipnja - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je na prigodnoj svečanosti kod odmorišta Pula dio punog profila dionice 2. A faze Istarskog ipsilona, odnosno autoceste od Pule do Kanfanara dužine 28 kilometara. Riječ je o dionici koja ima tri čvora i to Vodnjan-sjever, Vodnjan-jug i Pula, 27 podvožnjaka ili nadvožnjaka. Vrijednost investicije na toj dionici Istarskog ipsilona iznosi 86 milijuna eura, dok cjelokupne 2. A faze, koja uz dionicu Pula-Kanfanar obuhvaća i dionice Umag-Kanfanar, dužine 49,2 kilometara, te dionicu Kanfanar-Rogovići, dužine 18 kilometara, iznosi 320 milijuna eura.

21. lipnja - Proglašena elementarna nepogoda za dio područja Velike Gorice i Jastrebarskog zbog šteta nastalih uslijed jakog olujnog nevremena praćenog tučom. Štete su nastale na poljoprivrednim kulturama i gospodarskim i stambenim objektima, a najveće su nastale na pšenici, ječmu, zobi, kukuruzu, povrću te plantažnim voćnjacima.

24. lipnja - Vlada je pokrenula postupak za sklapanje ugovora o izručenju sa Srbijom, na temelju kojega će dvije zemlje jedna drugoj moći izručivati svoje državljane radi kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije. Vlada je donijela i više odluka vezanih za provedbu programa gospodarskog oporavka, među njima i zaključak o prihvaćanju kataloga javnih investicijskih programa i objedinjavanju s projektima u drugim ministarstvima i nekim institucijama, kao i program mjera za pojednostavljenje poslovanja subjekata malog gospodarstva.

24. lipnja - Određen jednomjesečni istražni zatvor pripadniku tzv. zemunskog klana Sretku Kaliniću, koji je teško ranjen u mafijaškom obračunu na jezeru u Rakitju i ima hrvatsko državljanstvo, jer su u stanu kojim se koristio pronađene dvije krivotvorene putovnice.

27. lipnja - Održani dopunski izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko- bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prvi krug dopunskih izbora održan je 13. lipnja, a izbori su se ponovili u Virovitičko-podravskoj županiji za izbor zamjenika župana (predstavnik srpske nacionalne manjine) i u gradu Slatini za zamjenika gradonačelnika (predstavnik srpske manjine).

28. lipnja - Damiru Polančecu, osumnjičenom za nezakonitosti u HEP-u, produljen pritvor još dva mjeseca zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na 12 svjedoka koje su istražitelji morali još ispitati.

28. lipnja - USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv Damira Polančeca zbog isplate pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu stručnu studiju.

28. lipnja - USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg direktora HŽ-a Davorina Kobaka i čelnika sestrinskog poduzeća Agit Biserke Robić i Andrije Sarića te državljanina Srbije koje tereti da su se udružili kako bi iz poduzeća Agit nezakonito izvukli novac i oštetili Agit za više od 3,7 milijuna eura pri čemu su sebi protupravno prisvojili više od 3,2 milijun eura.

 

SRPANJ

1. srpnja - Vlada je Saboru predložila novi zakon o HRT-u, a donijela je i odluku o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik. Novi zakon o HRT-u predviđa da to bude javna ustanova koja obavlja djelatnost pružanja javnih usluga javne radiodifuzije, ali ne uređuje njeno unutarnje ustrojstvo već se to, sukladno praksi većine europskih zemalja, prepušta statutu. Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik u idućih šest mjeseci, a njome je tvrtka Narodne novine-press obvezana da odobrena sredstva koristiti strogo namjenski, isključivo za redovito poslovanje i pripremu te provedbu restrukturiranja i financijske konsolidacije. U odluci o sufinanciranju precizirano je i da se broj zaposlenih u tvrtki Narodne novine press smanji za 50 posto.

1. srpnja - Vlada je Saboru predložila izmjene Zakona o sudskom registru koji detaljno regulira koje je sve podatke potrebno upisati, a sve koje žele osnovati novu tvrtku obvezuje i da prije toga potpišu izjavu jesu li ispunili svoje obveze prema poreznoj upravi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Saboru su upućeni i prijedlozi novog ovršnog zakona, zakona o javnim ovršiteljima, a iz područja pravosuđa u proceduru su, nakon nedavnog prihvaćanja izmjena Ustava, upućeni i prijedlog zakona o Državnom sudbenom vijeću te izmjene zakona o državnom odvjetništvu i o sudovima. Vlada je Saboru uputila prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj po kojem će se popis stanovništva obaviti od 1. do 28. travnja 2011. godine, a koštat će 174,9 milijuna kuna.

1. srpnja - Vlada je donijela Odluku o davanju državnog jamstva u korist Credit Suisse International/Credit Suisse, London Branch, u svrhu realizacije Ugovora o kreditu za financiranje gradnje četri broda (novogradnju 710, 711, 712 i 713.) u 3. Maj Brodogradilištu d.d., Rijeka, za korištenje treće tranše kredita.

1. srpnja - Sindikati su prikupili 813.016 potpisa građana na zahtjev za raspisivanje referenduma protiv Vladinih izmjena ZOR-a i traže da Vlada to prihvati i prizna kao uspješno proveden referendum te iz procedure povuče izmjene ZOR-a.

2. srpnja - Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o azilu, koji je sada u potpunosti usklađen s direktivama EU te su njegovim donošenjem ispunjena mjerila iz pregovaračkog poglavlja 24. "Pravda, sloboda i sigurnost". Izmijenjen je i paket zakona iz resora turizma.

3. srpnja - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je u splitskoj gradskoj luci otvorila produženi Gat s. Duje, u koji je investirano 28 milijuna kuna. Od toga je Vlada uložila 13 milijuna kuna i dala jamstva za zajam na još 10 milijuna kuna, a preostalih pet milijuna kuna investirala je Lučka uprava u Splitu. Gat je produžen za 150 metara, širina mu je 16 metara a površina 2.500 metara četvornih.

7. srpnja - Dražen Bošnjaković prisegnuo je u Hrvatskom saboru za ministra pravosuđa. Bošnjaković je na ministarskom položaju zamijenio Ivana Šimonovića koji je otišao na funkciju pomoćnika glavnog tajnika UN-a.

7. srpnja - Zakon o poljoprivrednom zemljištu, po kojemu država može neobrađeno zemljište privremeno oduzeti vlasniku i dati ga u najam, neće se primjenjivati dok se ne provede postupak ocjene njegove ustavnosti, odlučio je Ustavni sud. Tom je odlukom privremeno "blokirana" Agencija za poljoprivredno zemljište koja je s radom trebala početi 1. srpnja.

7. srpnja - Gordan Jandroković izabran za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a.

7. srpnja - Programsko vijeće HRT-a imenovalo je Hloverku Novak Srzić privremenom direktoricom programa HTV-a, nakon što je s te dužnosti na osobni zahtjev razriješen Domagoj Burić. Zbog izbora Hloverke Novak-Srzić ostavke su na članstvo u Programskom vijeću HRT-a podnijele Sanja Modrić i Marina Škrabalo.

7. srpnja - Bivšeg direktora i šefa financija KIO Keramike, tvrtke iz Orahovice, Darka Krmpotića (51) i Božu Ivičića (56) policija je uhitila zbog sumnje da su 2001. zlouporabili položaj i ovlasti jer su od tvrtke uzeli osam milijuna kuna kojima su otplatili većinski paket dionica.

8. srpnja - Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te izmjene pedagoškog standarda za predškolski odgoj te osnovne i srednje škole, kojima se, među inim, utvrđuje veličina matičnih i područnih škola. Vlada je u treće saborsko čitanje uputila i prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, kao i nekoliko zakona iz EU paketa.

8. srpnja - Vlada je izvijestila da su na popisu društava u državnom vlasništvu za moguću privatizaciju trenutno 394 tvrtke u kojima država ima do 25 posto udjela, 31 tvrtka u kojima ima od 25 do 50 posto te 59 društava u kojima je državni portfelj veći od 50 posto. Zadužila je Hrvatski fond za privatizaciju da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva radi na donošenju pravilnika o utvrđivanju početnih cijena za prodaju udjela u trgovačkim društvima manjih od 25 posto. Vlada je u okviru provedbe programa gospodarskog oporavka u saborsku proceduru uputila i prijedlog novog zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.

8. srpnja - USKOK je podigao optužnicu u slučaju "Bankomat", protiv desetorice hrvatskih državljana te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca. Optužnica je podignuta protiv trojice djelatnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege (1971.), Ivana Sladonje (1964.) i Marija Kirinića (1953.), te protiv osmorice klijenata te banke - hrvatskih državljana B. Š. (1977.), O. B. (1973.), I. G. (1960.), S. Č. (1968.), D. Č. (1976.), G. J. (1946.) i G. J. (1977.) te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo BiH S. G. (1972.).

9. srpnja - Oko 130 članova Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) započelo četverodnevni štrajk zbog kojeg je otkazana trećina letova hrvatskog avioprijevoznika. Predstavnici SKOZ-a tvrdili su da su bili prisiljeni organizirati štrajk jer su s Upravom Croatia Airlinesa bezuspješno pregovarali o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora od kraja prošle godine.

8. srpnja - Damir Grubiša podnio je ostavku na mjesto člana Programskog vijeća zbog imenovanja Hloverke Novak-Srzić za privremenu direktoricu programa HTV-a.

9. srpnja - Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o pravima i dužnostima saborskih zastupnika, čime je ukinuto pravo na besplatan prijevoz u javnom prometu. Zastupnicima je ostalo pravo na naknadu putnih troškova, ali samo za obavljanje zastupničkih poslova. Izmijenjen je i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, pri čemu je prihvaćen vladin amandman kojim je proširena nadležnost jedinica lokalne samouprave u uređivanju problematike autotaksi prijevoza na njihovu području. Izmijenjen je i Zakon o sudskom registru, čime je utvrđena obvezna objava svih osnivača društava s ograničenom odgovornošću (do sada su se samo upisivali u knjige poslovnih udjela).

10. srpnja - HSLS je izašao iz vladajuće koalicije. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da su iz vladajuće koalicije izašli nezadovoljni njezinim radom te zbog optužbi da su nelojalan partner.

10. srpnja - Postignut dogovor oko svih spornih pitanja vezanih uz kolektivni ugovor između predstavnika Uprave Croatia Airlinesa i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i prekinut štrajk stjuardesa.

10. srpnja - Dugogodišnji novinar i urednik HTV Hrvoje Kelčec umro je u Zagrebu u 47. godini života. Bio je jedan od urednika vijesti i Dnevnika, a sredinom devedesetih je kao šef dopisništva uređivao regionalni program HTV-a.

13. srpnja - Hrvatska je Vlada odlučila izdati dvije državne obveznice - dviju obveznica na domaćem i jedne na inozemnom tržištu u ukupnom iznosu oko 13,4 milijarde kuna. Zaduženje će se koristiti za financiranje tekućih obveza proračuna i refinanciranje obveza koje dospijevaju u idućem razdoblju.

14. srpnja - Premijerka Jadranka Kosor i saborski zastupnik Ivan Čehok potpisali su sporazum o potpori Vladi u provedbi njezinih programa. Sporazum su još potpisali dvojica zastupnika u Hrvatskom saboru - Zlatko Horvat i Antun Korušec.

Istoga dana iz HSLS-a je izašao saborski zastupnik te stranke Ivan Čehok.

14. srpnja - Hrvatski sindikalci donijeli su u Hrvatski sabor 35 kutija s ukupno 813.016 potpisa građana za zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv vladina prijedloga izmjena Zakona o radu.

14. srpnja - USKOK podigao optužnicu protiv člana Predsjedništva HSS-a i bivšega saborskog zastupnika Ivana Kolara te vlasnika i direktora građevinske tvrtke "Jata" Anđelka Toša i Željka Radića, koje se tereti da su općinu Molve u blizini Đurđevca oštetili za više od 5,6 milijuna kuna.

14. srpnja - Zagrebački Županijski sud blokirao je 3,4 milijuna eura s računa Ante Šapine, hrvatskog kladionirača iz Berlina koji je nakon jedne presude ponovno pod istragom njemačkih vlasti zbog namještanja nogometnih utakmica. Račun u Zagrebačkoj banci blokiran je na zahtjev Općinskog suda u njemačkom Bochumu.

15. srpnja - Hrvatski sabor donio je novi Zakon o popisu stanovništva, po kojemu će se idući popis stanovništva provesti od 1. do 28. travnja 2011. Ukupni troškovi popisa iznose gotovo 175 milijuna kuna i bit će osigurani u državnom proračunu. Prvi rezultati popisa bit će poznati do 30. lipnja 2011.

15. srpnja - Vlada je Hrvatskom saboru uputila dopune Stečajnog zakona po kojem će Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava moći pokrenuti skraćeni stečajni postupak za tvrtke koje nemaju zaposlenih, a imaju blokirane račune u neprekidnom trajanju od 60 dana. Vlada je predložila zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, a kojim, kako je istaknuto, izražava stajalište da nitko ne smije kaznenim djelom i prekršajem ostvariti imovinsku korist.

15. srpnja - Zagrebačka policija privela je pet osoba zbog pružanja pasivnog otpora prilikom početka radova u Varšavskoj ulici. Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad su uhićeni prilikom blokiranja ulaska mehanizacije u Varšavsku ulicu, a među njima su bili glumica Urša Raukar i koordinator udruge Pravo na grad Teodor Celakoski. Tijekom dana policija je zbog pasivna otpora nastavku gradnje u Varšavskoj ulici privela 151 osobu.

16. srpnja - Darko Đuretek sporazumno je otišao s dužnosti glavnog urednika lista Vjesnik, a na tom ga je mjestu do kraja godine, kao vršitelj dužnosti glavnog urednika, zamijenio Bruno Lopandić.

16. srpnja - Iz istražnog zatvora u Remetincu puštena su sedmorica nogometaša Varteksa, Međimurja i Zadra te jedan nogometni menadžer uhićeni u akciji "Offside" jer je sud, na prijedlog USKOK-a, odlučio da oni više ne mogu utjecati na svjedoke. Kako je zbog istog razloga dan prije oslobođeno deset osumnjičenika, a "iza rešetaka" su ostali samo trojica organizatora prijevare Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič, koji su navodno po namještenoj utakmici na kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura.

16. srpnja - Upravni sud odbio je tužbe nekoliko tužitelja, uključujući i osnovnu školu Josip Juraj Strossmayer protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje je ranije odbilo njihove tužbe protiv lokacijske dozvole za gradnju u Varšavskoj.

16. srpnja - Oko 500 prosvjednika - građana i aktivista Zelene akcije i Prava na grad okupilo se pred sjedištem SDP-a na Iblerovom trgu, a potom su otišli prosvjedovati i ispred HDZ-a jer i jednu i drugu stanku smatraju odgovornom u "slučaju Varšavska".

17. srpnja - Prosvjednici - aktivisti Zelene akcije i Prava na grad okupili su se na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice izražavajući svoje nezadovoljstvo nastavkom gradnje u Varšavskoj ulici jer se time, kako tvrde, od građana otima javni prostor. Nakon toga otišli su pred Ministarstvo zaštite okoliša gdje su tražili ostavku ministrice Marine Matulović-Dropulić.

19. srpnja - Zahtijevajući da Gradska skupština pokrene referendum za opoziv zagrebačkoga gradonačelnika, aktivisti Zelene akcije i Prava na grad te građani okupljeni na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice nastavili su prosvjedovati protiv gradnje ulazne rampe u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

20. srpnja - Zagrebačka Gradska skupština je na izvanrednoj sjednici većinom glasova, bez zastupnika HDZ-a i HSS-a, donijela zaključke o događajima vezanim za početak radova u Varšavskoj ulici, zatraživši među ostalim ostavku gradonačelnika Milana Bandića, hitan prekid radova u Varšavskoj i deblokadu Gundulićeve ulice.

21. srpnja - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca i vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je iz državne blagajne isplaćeno pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Vijeće je odbilo i ponuđenu jamčevinu te odredilo pritvor vukovarskom odvjetniku koji se dotad branio sa slobode.

21. srpnja - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca dogovorili nastavak rada Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojem ubuduće više neće biti preglasavanja.

22. srpnja - Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku HFP-a) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro" i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem. Sud je prihvatio žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu koja je donesena u veljači 2009. Gotovac je bio oslobođen USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea. Stanić je, pak, optužen da je dao mito i poticao Gotovca na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja fonda.

22. srpnja - Ukinut je istražni zatvor bivšem potpredsjedniku vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu. Polančec je oslobođen na prijedlog USKOK-a, koji je u istrazi o nezakonitostima u HEP-u saslušao sve svjedoke pa više nije bilo opasnosti od utjecaja na njih. Uz Polančeca iz Remetinca je izašao i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan, no ne i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak. Osim u slučaju "HEP" i "Podravka" Polančeca se tereti i zbog narudžbe i plaćanja nepotrebne stručne studije vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću, vrijedne pola milijuna kuna, te nezakonita trošenja 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice.

23. srpnja - Vlada je odlučila 14 agencija, zavoda i centara ukinuti ili pripojiti drugim tijelima i tako njihov broj svesti na tri pravne osobe, a Saboru je predložila i novi zakon o upravljanju državnom imovinom kojim predviđa da se tri institucije koje danas upravljaju tom imovinom - Hrvatski fond za privatizaciju, Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom i Agencija za promet nekretninama objedine u jednu instituciju - Agenciju za upravljanje državnom imovinom. Vlada je u saborsku proceduru poslala i izmjene zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima kojima se predlaže smanjiti stopa državnih poticaja članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova sa 25 na 15 posto.

23. srpnja - Vlada je usvojila Zaključak u vezi s Informacijom o potrebi provjere birača koji su sudjelovali u izjašnjavanju za raspisivanje referenduma o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o radu, a koju su roku od 45 dana trebali provesti Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova.

27. srpnja - Osman Muftić, prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije te ugledni znanstvenik iz područja tehnologije, umro je u Zagrebu u 77. godini života.

29. srpnja - Vlada u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju po kojim bi se se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačila u sljedećih 10 godina. Onima koji idu u prijevremenu starosnu mirovinu za svaku godinu ranijeg odlaska mirovina bi se umanjivala za 4,08 posto, ili za pet godina maksimalno za 20,4 posto, a istodobno bi se za isti postotak nagrađivalo kasnije umirovljenje. Vlada predloženim izmjenama, koje bi stupile na snagu 1. listopada, povećava i postotak penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto. Saboru je Vlada uputila i izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju kojim predlaže smanjenje naknade za nezaposlenost nakon prva tri mjeseca.

29. srpnja - Vlada zatražila da se ishode rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije da pulsko brodogradilište Uljanik nije tvrtka u poteškoćama, pa bi, kada se to završi, poslovao po istim pravilima kao o njegovi konkurenti iz Europske unije. Vlada je dala državna jamstva za kreditna zaduženja Lučke uprave Zadar te društava HŽ Cargo i HŽ Vuča vlakova.

29. srpnja - Zagrebačka policija privela više od 20 aktivista nevladinih udruga Pravo na grad i Zelena akcija koji su blokirali ulaz u gradilište Hoto grupe u Varšavskoj ulici.

29. srpnja - Neuspjehom završili pregovori vlade i sindikata o temeljnome kolektivnom ugovoru za javne službe, jer je vlada ustrajavala, a sindikati nisu htjeli pristati, da se kao razlog otkazivanja ugovora, uz bitno promijenjene gospodarske okolnosti, navedu i fiskalne okolnosti.

30. srpnja - Vrhovni sud potvrdio je da je Branimir Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., ali i preinačio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda te mu jedinstvenu zatvorsku kaznu smanjio s deset na osam godina. Drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska je kazna smanjena s osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet. Dini Kontiću i Zdravku Dragiću Vrhovni je sud smanjio kaznu zatvora s pet na tri i pol godine, a Tihomiru Valentiću s pet na 4,5 godine zatvora.

30. srpnja - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Nikica Jelavić oslobođen optužbe za ubojstvo slučajnog prolaznika 1999. u Preradovićevoj ulici te pokušaja ubojstva "kralja poker automata" Vjeke Sliška i još tri osobe.

 

KOLOVOZ

1. kolovoza - U Đakovu održan skup potpore za opstojnost đakovačke Državne ergele lipicanaca na kojem se okupilo oko 700 Đakovčana. Skupom je iskazano neslaganje s vladinim prijedlogom odluke da se đakovačka ergela pripoji Hrvatskom konjogojskom centru - Državnoj ergeli Lipik.

4. kolovoza - Vlada poslala niz zakonskih prijedloga vezanih uz provedbu odluke o spajanju i racionalizaciji državnih agencija, zavoda i centara. Paketom zakona kojima se racionalizira tijela s javnim ovlastima obuhvaćeno je 14 pravnih osoba s ukupno 962 zaposlenih. Vlada je utvrdila visinu boravišne pristojbe za 2011., a odlučeno je da se visina pristojbe neće mijenjati.

8. kolovoza - U Đakovu je, na Trgu dr. Franje Tuđmana u centru grada, održan prosvjedni skup protiv Vladine odluke o pripajanju đakovačke Državne ergele lipicanskih konja Hrvatskom centru za konjogojstvo - Ergeli Lipik.

8. kolovoza - Mario Šušnjara slavodobitnik je 295. Sinjske alke, koju je dobio s ukupno 9 punata, nakon pripetavanja s Petrom Tomaševićem.

10. kolovoza - Nevenka Jurak, Anita Papeš Lončar i Bojan Dimić prepraćeni su u USKOK zbog nezakonitosti u poslovanju više društava u državnom vlasništvu s trgovačkim društvom "Fimi media" d.o.o. Zagreb. Sumnjalo se da su se udružili radi počinjenja kaznenog djela, odnosno ostvarivali naplatu fiktivnih računa za nepostojeće usluge, a novac u iznosu od najmanje 16.563.737,00 kuna zadržale za sebe.

11. kolovoza - Vlasnici agencije za tržišno komuniciranje Fimi Media Nevenki Jurak i njezinoj suradnici Aniti Lončar Papeš određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i eventualne manipulacije dokumentacijom, kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela na slobodi. USKOK nije tražio pritvor za Bojana Dimića, pa je pušten da se brani sa slobode.

11. kolovoza - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo nepravomoćno rješenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, što je prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina nekoj drugoj državi. Kalinić, uz hrvatsko ima i srbijansko državljanstvo, a u Srbiji je u odsutnosti, kao pripadnik 'zemunskog klana', osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003.

13. kolovoza - Sretko Kalinić odrekao se na zagrebačkom županijskom sudu prava na žalbu na rješenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi.

13. kolovoza - Djelatnici hrvatske policije na graničnom prijelazu Bajakovo pronašli su u prtljažniku kombi vozila "Mercedes Vito", nizozemskih registracijskih oznaka, kojeg je vozio 44-godišnji nizozemski državljanin turskog podrijetla, 88,6 kilograma heorina, 1000 kutija cigareta marke "Marlboro" i 180 kutija cigareta marke "Dunhill". To je najveća zaplijena droge na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske i graničnog prijelaza Bajakovo.

16. kolovoza - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo prestanak zastupničkog mandata HDSSB-ova zastupnika Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog 1991. u Osijeku.

18. kolovoza - Zbog dviju hrvatskih putovnica koje je dobio na osnovi lažnih podataka i dokumenata, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Sretka Kalinića.

18. kolovoza - Protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da je, zajedno s direktorom "Opskrbe", tvrtke u sastavu HEP-a, Ivanom Mrljakom oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna jer je dvama dioničarskim društvima koja su kupovala struju po povlaštenim cijenama neosnovano dodatno smanjio račune. Mravka se sumnjiči da je bez odluke uprave HEP-a odobrio, a Mrljaka da je naredio da se dioničarskim društvima kojima se po odluci uprave HEP-a struja isporučivala po cijenama za povlaštene kupce dodatno umanje računi za 10,99 posto i 5,5 posto za isporučenu struju. Tako su, sumnja se, te tvrtke nezakonito pribavile 6,3 milijuna kuna, za koliko je, oštećen HEP. Mravka se dodatno tereti i da je krajem ožujka prošle godine, također bez odluke uprave i protivno statutu HEP-a i pravilnika o poslovanju, u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a, jednom dioničarskom društvu dao 15 milijuna kuna zajma s rokom vraćanja od 60 dana i kamatom od 10,50 posto. Aneksom je zatim višekratno produljivan rok povrata zajma koji je vraćen tek 1. listopada 2009.

19. kolovoza - Predsjednik Republike Ivo Josipović potpisao odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu, zbog presude za ratne zločine, a novinarima najavio i kako će mu biti oduzet i čin general-bojnika.

19. kolovoza - Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o USKOK-u po kojima će USKOK uz ostalo biti nadležan i za kaznena djela utaje poreza i drugih davanja ako su povezana s kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije. Saboru je upućen i prijedlog zakona kojim bi se potvrdio ugovor o državnom jamstvu za zajam koji bi Europska banka za obnovu i razvoj dala za projekt modernizacije Luke Šibenik.

19. kolovoza - U benkovačkom kafiću "Amadeus" mladić iz vatrenog oružja ubio svoju 22- godišnju djevojku i njenog 23-godišnjeg brata, a onda pucao u sebe. Od ozljeda preminuo je u zadarskoj bolnici.

20. kolovoza - Slobodan Kašić, u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina, uhićen je u glavnom gradu Perua na temelju Interpolove tjeralice. Za Kašićem je hrvatsko pravosuđe tragalo od 1997. kada je u kontejneru u riječkoj luci u dva navrata 1997. pronađeno 557 kilograma kokaina, vrijednog više od 210 milijuna kuna. Droga je brodovima Krasicom i Likom u kontejnerima u kontejnerima, pod carinskom deklaracijom da je riječ o plinskim štednjacima, dopremljena iz Ekvadora, a bila je namijenjena zapadnoeuropskom tržištu te manjim dijelom i hrvatskom tržištu.

24. kolovoza - Vlada je Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna kojim se proračunski prihodi smanjuju za 4,5 milijardi kuna, na 108,3 milijarde kuna, dok se proračunski rashodi povećavaju za oko 898 milijuna kuna, na 122,3 milijarde kuna. Deficit proračuna tako se s originalno planiranih 8,6 milijardi kuna povećao za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna. Time se povećao i deficit BDP-a sa 2,6 posto na 4,2 posto BDP-a. Vlada je Saboru predložila i da donese odluku da proračunski rashodi u 2011. i 2012. ostanu na razini ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna. Vlada je prihvatila i uredbe kojima se trošarine na cigarete povećavaju u proporcionalnom dijelu s 30 na 33 posto maloprodajne cijene, a trošarina na bezolovni benzin povećava se s 1,65 kuna na 1,90 kuna.

24. kolovoza - Sretko Kalinić nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen na 1,5 godinu zatvora, jer je pomoću lažnih podataka i dokumenata 2006. i 2009. pribavio dvije hrvatske putovnice.

24. kolovoza - Dopredsjednik Programskog vijeća HRT-a Siniša Grgić dao je ostavku na članstvo u tom tijelu zbog, kako je napisao predsjedniku Hrvatskoga sabora u zahtjevu Saboru za razrješenjem, "izravnog upletanja drugih medija u pravosuđe i njihova utjecaja na postupak" koji se trenutačno vodi protiv njega i još tri osobe u slučaju poznatom kao afera "Otok znanja". Istraga o navodnim malverzacijama u slučaju "Otok znanja" počela je u ožujku 2010. Nakon Grgićeve ostavke Programsko vijeće HRT-a svedeno je na šest članova - Zvonka Milasa, Hašima Bahtijarija, Dragana Crnogorca, Anju Šovagović-Despot, Želimira Mesarića i Iliju Rkmana.

25. kolovoza - Zloglasni pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić izručen je Republici Srbiji. Izručenje su obavili djelatnici policije, zrakoplovom kojeg je osigurala srbijanska strana.

25. kolovoza - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač postao je član HDZ-a.

25. kolovoza - Na Nikolinu Štajdohar, 23-godišnju majku dvoje djece, u parku u Glini pucao njen suprug Joso Štajdohar (29) , a zatim u sebe. Nikolina je nakon liječničke intervencije i pomoći preminula u Domu zdravlja u Glini, a muškarac je hospitaliziran u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić".

27. kolovoza - Ministarstvo unutarnjih poslova utvrdilo je propuste policajaca u ophodnji, ali i šefa smjene glinske postaje u slučaju ubojstva Nikoline Štajdohar koju je u parku u središtu Gline pred dvojicom sinova u srijedu ubio suprug Josip i potom pokušao samoubojstvo.

27. kolovoza - USKOK je podigao optužnicu protiv osam osoba, među kojima je i jedan graničnog policajca, zbog sumnje da su iz Srbije u Hrvatsku prokrijumčarili više od 140.000 kutija raznih cigareta i proračun na taj način oštetili za gotovo 1,7 milijuna kuna. Kriminalna skupina, koja je "radila" na vukovarskom i osječkom području te u Šidu u Srbiji, je osim cigareta, iz Srbije krijumčarila i tekstilne proizvode.

28. kolovoza - Na sjednici Glavnog odbora HDSSB-a održanoj u Zagrebu videovezom se stranačkim kolegama i javnosti iz BiH obratio Branimir Glavaš poručivši da će "radije nevin osam godina robijati u Zenici u BiH, nego jedan dan politički osuđen u hrvatskom kazamatu". Ponovio je da ne priznaje pravomoćnu presudu za ratni zločin Županijskoga suda u Zagrebu, a koju je potvrdio Vrhovni sud, ustvrdivši da je riječ o političkom procesu protiv njega.

30. kolovoza - Hrvatski sabor izmijenio je državni proračun pa su proračunski prihodi smanjeni za 4,5 milijardi kuna, dok su rashodi povećani za 898,2 milijuna kuna. Rebalansom se proračunski prihodi planiraju u iznosu od 108,3 milijarde kuna, a rashodi u iznosu 122,3 milijarde kuna, pri čemu se najveći pad prihoda očekuje kod poreznih prihoda i doprinosa. Deficit proračuna tako se povećava za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna, odnosno na 4,2 posto BDP-a. Rebalans ovogodišnjeg proračuna rađen je na projekciji realnog pada BDP-a u ovoj godini za 1,6 posto. Rashodovna strana državnog proračuna za 2011. i 2012. neće se povećavati u odnosu na razinu rashoda utvrđenu rebalansom proračuna 2010.

30. kolovoza - Hrvatski sabor je na izvanrednoj sjednici izmijenio Zakon o izvršenju državnog proračuna po kojem se država, umjesto ranije planiranih nešto više od 28 milijardi kuna, može zadužiti za ukupno 34,6 milijardi kuna za otplatu dospjelih obveza i financiranje deficita. Do sada se zadužila za oko 25,1 milijardu kuna.

30. kolovoza - Na još dva mjeseca produljen istražni zatvor bivšem članu Uprave HEP-a Željku Kljakoviću Gašpiću koji je uhićen zbog sumnje u gospodarske zloporabe i davanja mita. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

31. kolovoza - Protiv Višnje i Zdravka Peveca Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Bjelovaru podignulo je optužnicu za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. ŽDO je odustalo od kaznenog progona trećeosumnjičene Dragice Barišić, njihove bivše računovotkinje.(hina/metro-portal)

18.12.2010. 08:58:34
Novi komentar
nužno
nužno