« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VRUĆINE

Najtoplija godina ikad?

Ako ostatak godine ne bude malo hladniji, ova bi godina mogla ostati zabilježena po rekordnim temperaturama

vrućine
vrućine (Wikipedia)
Više o

rekord

,

vrućine

,

suša

,

Visoka

,

svijet

,

ulje od mente

Meteorolozi tvrde da smo na pravom putu da nam ova godina bude najtoplija ikada popraćena velikim sušama, saznaje Telegraph.

"Prvih šest mjeseci ove godine prosječna je temperature bila za  0,05 stupnjeva Celzijusa viša od prve polovice 1998, koja je držala prethodni rekord", rekao je Jay Lawrimore, glavni zaduženi za analizu klime pri Nacionalnom klimatskom centru u Velikoj Britaniji.

>>Ni večeras nema spavanja od vrućine, zahlađenje stiže u nedjelju

Krivac za visoke temperature na globalnoj razini je razdoblje koje se u meteorologiji zove El Nino.

"Imali smo epizode El Nino u ranom dijelu godine, koja je sada prošla, ali je doprinijela toplini, ne samo u ekvatorijalnom Pacifiku, već i na globalnoj razini", dodaje Lawrimore.

Nenormalno visoke temperature izmjerene su u velikim dijelovima Kanade, Afrike, tropskih oceana i u dijelovima Bliskog istoka.

Sjeverni Tajland prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih 20 godina, a Izrael  potresa najduža i najteža suša od 1920. U Velikoj Britaniji, ove je godine najveća suša od 1929.

Isto tako, arktički se led istopio do najtanjeg stanja u lipnju ikad. Ipak, ako ostatak 2010. bude malo hladniji kao što bi trebao biti, ostaje nam tek vidjeti da li će 2010. prestići 2005. po temperaturama

"Uzimajući u obzir činjenicu da je epizoda El Nina završila, te će se vjerojatno dogoditi prijelaz u La Ninu, koja ima rashladni utjecaj na globalne prosječne temperature, moguće je da nećemo završiti s najtoplijom godinom u cjelini," rekao je Lawrimore.

17.07.2010. 11:22:01
Novi komentar
nužno
nužno