« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
otkriće

Najteži element 112 u periodnom sustavu elemenata

Znanstvenici u jugozapadnom njemačkom gradu Darmstadtu prvi su proizveli element 112 još 1996. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

element 112

,

periodni sustav

,

kemijski element

Element je proizveden ispaljivanjem nabijenih cinkovih atoma kroz 120 metara dugačak akcelerator čestica. "Novi element je približno 277 puta teži od vodika te je s atomskom masom 285 najteži element u periodnom sustavu elemenata", priopćili su znanstvenici iz Centra Helmholtz za istraživanja teških iona.

Element 112, također poznat kao Ununbij (112 na latinskom), u veljači 1996. godine otkrila je skupina znanstvenika vođena Sigurdom Hofmannom u Centru Helmholtz. Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) potvrdila je to otkriće i zatražila da se elementu dodijeli službeno ime. Ununbij je sintetska radioaktivna kovina.

Znanstvenici u Centru Helmholtz od 1981. godine otkrili su pet novih kemijskih elemenata, od rednog broja 107 do 111, koji su u međuvremenu službeno priznati i imenovani - Bohrij, Hasij, Meitnerij, Darmstadtij i Roentgenij.

Dokazivanje postojanja atoma tako teške mase, tzv. superteških elemenata, složena je procedura jer postoje samo u djelićima sekunde i nakon toga gube energiju i razgrađuju se u druge elemente.

John Jost, izvrši direktor IUPAC-a u Sjevernoj Karolini izjavio je za Reuters da je stvaranje novih elemenata pomoglo znanstvenicima da shvate kako funkcioniraju nuklearne elektrane i atomske bombe.

11.06.2009. 18:04:34
Novi komentar
nužno
nužno