« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PERU

Najstariju američku civilizaciju uništile su prirodne katastrofe

Caral je bila vrlo sofisticirana civilizacija koja je nastala 44 stoljeća prije Inka, a nestala je nakon niza potresa, poplava i suša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Peru

,

drevne civilizacije

,

Ande

,

Amazona

,

prirodne katastrofe

,

Caral-Supe

Nestanak najstarije civilizacije na američkom kontinentu, prije 3.600 godina u peruanskom Caralu, uzrokovan je zahvaljujući kombinaciji potresa i klimatskih fenomena, tvrde znanstvenici sa sveučilišta na Floridi i sveučilišta u Maineu.

Nalazište Caral-Supe, koje je u lipnju stavljeno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, pravi je dragulj peruanske arheologije.

Sagrađen u podnožju Anda, na 20 kilometara od Tihog oceana, Caral-Supe se pruža na 620 hektara s piramidama, terasama, ceremonijalnim zdanjima i stambenim kompleksom.

Caral je ostvario "transverzalni razvoj", spajajući ljude s obale, planinskih predjela i Amazone, objašnjava peruanska arheologinja Ruth Shady.

Civilizacija koja je nastala 44 stoljeća prije Inka bila je vrlo sofisticirana. Mreža sela i gradova pokazuje da je postojalo urbano planiranje dotad neviđeno na američkom kontinentu. Poznavanje astronomije, medicine i inženjerstva bilo je na zavidnoj razini, kažu znanstvenici.

No, kako onda objasniti nestanak civilizacije nakon 1.500 godina razvoja?

"Najvjerojatnije se dogodio niz prirodnih katastrofa, prvo jaki potres između 7 i 8 stupnjeva prema Richteru, potom niz manjih potresa praćenih odronom zemljišta, što je destabiliziralo obližnje planine", objašnjava Shady.

Znanstvenici su na piramidama otkrili oštećenja i deformacije uzrokovanje uvijanjem. Caral su nakon potresa pogodile poplave uzrokovane klimatskim fenomenom, nakon čega su slijedila sušna razdoblja, ustvrdili su znanstvenici. No, Caral čuva još dosta tajni koje treba otkriti i upravo će za daljnje istraživanje američki Kongres odobriti 800.000 dolara. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 21:11:39
Novi komentar
nužno
nužno