« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PREŽIVLJAVA KLONIRANJEM

Najstarija biljka na svijetu ima 13.000 godina

Biljka koja je život započela za vrijeme Ledenog doba u današnjoj Kaliforniji još uvijek se drži dobro

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

hrast

,

kloniranje

,

najstarija biljka

Istraživači vjeruju da je hrast Jurupa star oko 13.000 godina, što ga čini najstarijom biljkom na svijetu.  Hrast pripada porodici kloniranih grmova, a znanstvenici smatraju kako je uspio preživjeti ekstremne uvijete klimatskih promjena upravo regeneriranjem.

Biljka pripada porodici hrastova Quercus palmeri, a ime Jurupa dobila je po vjetrovitim brežuljcima na kojima živi. Ova vrsta obično obitava u hladnijim i vlažnijim regijama. Čudna lokacija bila je prva naznaka znanstvenicima o njenom neobičnom porijeklu.

Tim je također otkrio da hrast ne proizvodi plodne žireve, čime sugerira na neobičnu formu razvoja i rasta.  Genetičko testiranje otkrilo je da su grmovi biljke u stvari jednospolni.  Kako raste na području koje često zahvati vatra, upravo ona potiče razvoj biljke. Novi izdanci stvaraju se oko izgorene stabiljke. Tijekom vremena drvo u središtu degradira, a novi izdanci formiraju biljku koja je vidljiva danas.

Zbog toga što iz žireva ne rastu novi izdanci, organizam je svoju trenutnu veličinu mogao postići jedino ovom metodom obnavljanja. Upravo na temelju toga, znanstvenici su mogli procijeniti starost biljke.

25.12.2009. 12:26:30
Novi komentar
nužno
nužno