« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
INTERVJU

Najopasniji su teroristi za koje niti ne znamo

Stotine dragovoljaca iz Europe se bore u Siriji za takozvanu Islamsku državu. Marwan Abou-Taam iz njemačkog kriminalističkog ureda upozorava na opasnost koju oni predstavljaju kad se vrate

Vikend teroristi su veliki problem
Vikend teroristi su veliki problem (Arhiva)
Više o

terorizam

,

teroristi

,

ISIL

,

Islamska država

Marwan Abou-Taam je zadužen za takozvani "politički motiviran kriminal" Kriminalističkog ureda pokrajine (LKA) Rheinland Pfalz. On je promovirao politologiju i studije islama s temom islamističkog terora.

DW: Koju opasnost predstavljaju borci takozvanog "svetog rata", džihada koji se iz Sirije ili Iraka vraćaju u Njemačku ili u druge zemlje Europe?

Marwan Abou-Taam: Problem s tim povratnicima je prije svega to što su već prije bili toliko radikalni da su uopće otišli u rat. Veoma lako mogu pretpostaviti da se dio onih koji su otišli razočarao i da se možda čak odrekao ideje nekakvog svetog rata. Drugi dio je po mom mišljenju zato opasan jer se radi o osobama koji su i otišli jer su stvorili mržnju i odbojnosti prema zapadnom načinu života, a kad su otišli su se suočili i sa smrću i ubijanjem. Dakle, vidjeli su mrtve ili su možda i sami ubijali.

Tako su, još i povrh toga što su radikalizirani, sada još i pod traumom i naučili su se služiti oružjem. Čak i ako im nitko nije rekao da sad ovdje počine napad, oni su opasni jer ih se ne može kontrolirati. A onda postoji i treća skupina koja je vjerojatno doista i došla u Europu nakon što im je naređeno dadžihad prošire i u Europi. Oni su osobito opasni jer već planiraju da ovdje počine nasilje.

Mogu li službe sigurnosti izaći na kraj s tim problemom?

Marwan Abou-Taam: Situacija je veoma nepregledna, jer ima i onih za koje nadležne službe uopće niti ne znaju da su ikad otputovali i da se bore na Bliskom istoku. Ova četvrta, prikrivena skupina može ovdje djelovati a da je nitko ne primjećuje. To je jasna opasnost za ovdašnje društvo.

Njemačka policija prilikom ulaska u zemlju jedva da će dva puta pogledati dokumente njemačkih državljana - što teroristi sad zloupotrebljuju. Tim više što u njima u pravilu niti nema dokaza o boravku u Siriji ili Iraku.

Njemačka služba za zaštitu ustavnog poretka pretpostavlja kako je oko 450 džihadista koji su iz Njemačke otišli u Siriju. Koliko je onih za koje ne znamo?

Marwan Abou-Taam: Ta skupina za koju ne znamo je vjerojatno veća od one kod kojih smo primijetili odlazak. Problem sa Sirijom, u usporedbi s Afganistanom, jest što je razmjerno jednostavno otići u Siriju. Ako iz Njemačke odletite u smjeru Turske, jedva da će vas tko primijetiti jer veoma mnogo ljudi tamo putuje. Jednostavno se ne može kontrolirati i razlikovati one koji tamo odlaze samo na odmor, a tko od tih putnika onda odlazi prema Siriji.

Je li se doista već dogodilo da se netko vratio u Europu s nalogom da ovdje počini napad?

Marwan Abou-Taam: Znamo za napadača na Židovski muzej u Bruxellesu. Taj Francuz u Siriji nije bio tek običan vojnik, nego ima svjedoka koji su nam rekli da je on sudjelovao u otmicama francuskih državljana. To znači da je on već tamo posve ciljano djelovao protiv francuskih interesa. Može se zato pretpostaviti da se i vratio u Europu odlučan da ovdje počini napad.

Ovdje u Njemačkoj imamo takozvanu skupinu iz Saarlanda čiji su članovi krenuli u Afganistan u "sveti rat", ali su tamo dobili nalog da se vrate i da u zemlji svog porijekla počine napad. Utoliko ima primjera gdje je organizacija od povratnika zatražila da počine napad.

Može li toga biti još više ako teroristička skupina "Islamistička država" dospije pod pritisak u Siriji i Iraku?

Marwan Abou-Taam: Kratkoročno, u svakom slučaju. Čak bi i pretpostavio da ta teroristička organizacija strateški može odlučiti ovdje poslati svoje borce kako bi ovdje ubijali. Mora nam biti jasno da tu postoji jedna kvalitativna razlika prema terorističkoj organizaciji Al Kaidi: borci Al Kaide su prije svega bili arapi i državljani zemalja Perzijskog zaljeva i većina njih nije imala ovdašnje državljanstvo. Sjetite se terorista 11. rujna 2001. - jedva da je tko od njih imao putovnicu neke države Europske unije.

Nasuprot tome, kod ovih koji odlaze u Siriju ili Irak je prije svega riječ o osobama koji i potječu iz Europe, ili možda imaju migracijsko porijeklo ali imaju i državljanstvo europske zemlje, dakle koji su zapravo Francuzi ili Nijemci. Oni se mogu mnogo lakše vratiti na Zapad, pogotovo ako nije niti primijećen njihov odlazak, a onda ovdje ispuniti nalog da prenesu teror i u zapadno društvo.

Vjerojatno su se mnogi vratili razočarani, ali policija jedva da i zna koliko je 'domaćih' građana sudjelovalo u 'svetom ratu'

Da li je sudjelovanje europskih država u borbi protiv "Islamističke države" povećao opasnost od napada u samoj Europi?

Marwan Abou-Taam: Kratkoročno bih rekao da jest i da je angažman Europe i zapadnog svijeta u Iraku i Siriji povećao opasnost od napada ovdje. S druge strane se mora reći da je logika Al Kaide i njenih izvedenica, dakle "Islamističke države" i Al Nusre već od početka bila da napadaju svugdje gdje je to moguće. Opasnost je postala veća, ali opasnost je uvijek postojala.

Može li doći do poplave povratnika ako "Islamistička država" počne gubiti rat?

Marwan Abou-Taam: U Afganistanu smo vidjeli da su se neki vratili. Ali tamo smo imali slučaj da je bilo mnogo "boraca-lutalica" koji su putovali od jednog kriznog žarišta u drugo. Još se zapravo ne može reći da aktivnost Zapada može dovesti do toga da IS doista počne gubiti rat i to je zapravo malo vjerojatno. Amerikanci procjenjuju da će trebati najmanje tri godine da se oslabi struktura "Islamističke države" i ne vjerujem da će nakon toga doći do poplave povratnika.

Piše: Denis Stute/aš/DW
18.01.2015. 19:01:00
Novi komentar
nužno
nužno