« Fun
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
heroji i golaći

Najluđi svjetski prosvjedi

Transparenti su dosadni - pogledajte kako to rade kreativci

(Getty Images)
Više o

PETA

,

bizarnost

,

prosvjedi

,

Muntazer al-Zaidi

,

Sock And Awe

Nakon što su mljekari iz Bruxellesa poprskali policiju mlijekom direktno iz krava, britanski je Telegraph odlučio sakupiti kolekciju najbizarnijih prosvjeda.

Pripadnici britanske organizacije Fathers4Justice prosvjedovali su protiv nejednakosti spolova pri odlukama o skrbništvu nad djecom tako što su odjeveni u superheroje privlačili pozornost na javnim mjestima poput aerodroma Heathrow, Stonehengea i Buckinghamske palače. Batmani, Supermani i drugi junaci nisu svuda naišli na pozitivne reakcije. Tadašnji londonski gradonačelnik Ken Livingstone nakon prosvjeda na Tower Bridgeu izjavio je kako to pokazuje „zašto neki muškarci ne bi trebali imati pristup svojoj djeci".

Iračanin Muntazer al-Zaidi zaradio je svjetsku slavu nakon što je tijekom tiskovne konferencije u Bagdadu gađao Georgea Busha svojim cipelama u znak protesta protiv američke invazije. Mnogi su ostali razočarani kad je Bush uspješno izbjegao obje cipele, ali su zato došli na svoje kad se na internetu pojavila igra Sock And Awe, u kojoj svatko dobiva priliku pogoditi bivšeg predsjednika posred lica. Al-Zaidi je osuđen na tri godine zatvora, ali je na kraju odgulio samo devet mjeseci.  

PETA se protiv okrutnosti prema životinjama bori polugolim ljepoticama u kavezima i golim djevojkama prekrivenim lažnom krvlju. Među „modelima" su gotovo bez iznimke zgodne žene, a nađe se i pokoja Playboyeva zečica. Da ih ne bi ipak netko shvatio preozbiljno, tu i tamo izvedu nešto poput kritike Obami zbog ubijanja muhe na televiziji.

Nakon što su u jednom restoranu u Arizoni zamolili ženu koja je dojila dijete da se pokrije, deseci su se „laktivistica" okupili ispred restorana i javno dojili svoju djecu.

U okolici kanadskog Leadera mještani su odlučili skrenuti pozornost na rupe na cesti tako što su objavili kalendar u kojem poziraju „odjeveni" samo u ratkape. Potez su lokalni političari ocijenili kao dramatičan, ali ispostavilo se da je bio i uspješan - cesta je uskoro popravljena.

Kanađani se očito vole pokazivati goli u javnosti. U znak protesta protiv američkog balona koji je letio nad njihovim teritorijem kako bi nadzirao ilegalne pokušaje prelaska granice, oko 200 je prosvjednika u kolovozu skinulo hlače i balonu (koji doduše u to vrijeme nije letio) pokazalo stražnjice.

Britanci vole gađati svoje političare hranom. Leila Deen, članica ekološke udruge Plane Stupid, gađala je ministra financija Petera Mandelsona zelenom kremom. Kaže da je prosvjedovala protiv vladine politike koju naziva licemjernom po pitanju klimatskih promjena. Udruga se protivi proširenju zračne luke Heathrow. Bivši premijer Tony Blair i zamjenik John Prescott također se nalaze na popisu političara koji su dobili svoju porciju.

Ove je godine Pramod Muthalik, vođa ortodoksne hinduističke skupine Sri Ram Sena zaprijetio kako će se svi parovi koji izađu zajedno za Valentinovo morati oženiti. Prisilnih sklapanja brakova ipak nije bilo, ali dogodilo se nekoliko fizičkih napada na dvije, od kojih su dvije ostale u kritičnom stanju. Kao odgovor pojavila se skupina Pink Chaddi Campaign koja je zamolila istomišljenike da zasipaju Muthalika ružičastim donjim rubljem. U jednom je danu primio preko 500 pari ružičastih gaćica.

07.10.2009. 20:39:23
Novi komentar
nužno
nužno