« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ROHATINSKI:

Najgore je prošlo, ali nema razloga za optimizam

Građani štedite, poručio je guverner, a isto je savjetovao i državi te dodao kako je vrijeme za promjenu filozofije života 'od kredita do kredita'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/Cropix)
Više o

HNB

,

Željko Rohatinski

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski danas je izjavio kako misli da opasnosti od daljnjeg velikog pada više nema, ali i da ne vidi elemente za neki snažan optimizam u sadašnjem trenutku.

"Ono što se ponekad kaže da je najgore ipak prošlo, vjerujem da je to tako i mislim da opasnost od nekog daljnjeg velikog pada više ne postoji", kazao je Rohatinski u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Na upit treba li širiti optimizam Banskih dvora da je kriza riješena, guverner ističe da ne vidi elemente za neki snažan optimizam u sadašnjem trenutku.

Rohatinski je na pitanje o mogućnosti pada kamatnih stopa na kredite u idućoj godini kazao kako vjeruje da je razdoblje tako visokog rasta kamatnih stopa završilo.

"I neke velike banke već su počele analizirati mogućnost smanjenja kamatnih stopa u 2010. Vjerujem da je to moguće, ali nitko sa sigurnošću ne može kazati da li će se to i dogoditi, jer to ovisi o poslovnoj politici banaka", rekao je guverner središnje banke.

Građanima je Rohatinski poručio da u idućoj godini štede.

Upitan je li potrebna promjena filozifije da se živi od kredita do kredita, Rohatinski je odgovorio kako je "izgleda potrebno da i strukture koje obnašaju vlast, donose zakone, kreiraju politiku to konačno shvate". "Pametno im je da štede", kazao je odgovarajući na pitanje što bi mogao poručiti građanima za iduću godinu, da se zadužuju i dižu kredite ili da štede.

"Državi prije svega", složio se guverner s pitanjem odnosi li se prijedlog o štednji i na državu.

Poručio je također kako bi jedno od rješenja za dugoročan izlazak iz krize moralo biti smanjenje potrošnje javnog sektora.

Na upit jesu li prostor za štednju i socijalna prava, poticaji, Rohatinski se složio da je to politički rizično jer je riječ o nepopularnim mjerama.

"Ali polazim od toga da odgovorna politika mora preuzeti i takve rizike", kazao je.

Na upit je li ispucao sve karte i adute u prošloj godini i ima li još karata, guverner je kazao kako su "već duže vrijeme sve karte na stolu".

"Više nema džokera, na žalost ni u rukavu ni u stvarnom životu", kazao je. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno