« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DW

Najbolji kupci se poslužuju sami, blagajnice suvišne

Potrošači na "zapadu" više ne mogu očekivati da će ih blagajnice poslužiti na izlazu - sve moraju raditi sami, trend stiže i u Hrvatsku

Skener
Skener (DW)
Više o

samoposluživanje

,

blagajnica supermarketa

,

blagajnica

,

skener

,

Deutsche Welle

Kupac je kralj, kaže narodna poslovica. To više ne vrijedi. Danas kupac sam preko interneta kupuje zrakoplovnu kartu, sam pakira voće, povrće i pecivo, ponegdje ga sam i skenira na blagajni. Samoposluga osvaja trgovinu.

Moj dan šopinga počinje u robnoj kući IKEA, točnije u kantini švedske firme. Nakon što sam sama napravila kavu i natočila sok, krećem prema odjelu s tkaninama. Svojoj majci želim za Božić pokloniti platno. Teške valjke s platnom moram sama prevrtati, staviti na stol za rezanje, izmjeriti i odrezati.

Tu je ipak i jedna prodavačica koja stavlja platno na vagu i lijepi na njega cijenu. Paketić stavljam u veliku plastičnu vrećicu i na putu prema blagajni nailazim na još nekoliko uobičajenih potrepština: svijeće, ubruse, sredstva za dekoraciju. Puno toga je suvišno, ali nevjerojatno povoljno pa ne mogu odoljeti.

Sam svoj blagajnik

Na blagajnama za samoposluživanje, namijenjene kupcima koji plaćaju karticom i imaju najviše 15 artikala, manje je gužve nego na ostalima na kojima rade blagajnice. Čitam upute na monitoru skenera i postupam po njima. Stariji par pored mene djeluje nesigurno. Odmah je tu dobro raspoložena trgovkinja Katja. "Jeste li već skenirali - ne - onda ću vam pokazati kako to funkcionira. To je odlična stvar. To osobito vole muškarci. Vidite, ovdje imate tipku, upalite crveno svjetlo, drugoga svjetla i nema. I sad samo provlačite artikle."

Katja je stalno u pokretu. Sitna crnokosa prodavačica vrlo brzo broji koliko artikala čovjek ima u kolicima, uspoređuje prebrojano s onim što stoji na monitoru skenera. Većina kupaca treba njezinu pomoć. Nakon dva sata Katji dolazi zamjena, kao i svim drugim suradnicima IKEA-e. "Nije to samo stajati na blagajni i raditi klik, klik, klik. Čovjek mora biti vrlo pažljiv. Nakon dva sata čovjek osjeti da je to naporno i dobro je da onda dođe zamjena, jer kad je čovjek umoran lakše postane agresivan."

Vaga protiv prijevare

Za svoj poklon majci svakako još trebam slatkiša. Idem u Real. Četvrtina njegovih prodavaonica već ima blagajne za samoposluživanje. I u ovom super-marketu je za sve blagajne sa skenerima mjerodavna jedna blagajnica. Jedini je uvjet da sve mora stati na vagu veličine oko jednog četvornog metra, koja stoji pored skenera. Vaga odmah provjerava odgovara li ono što sam spremila u vrećicu skeniranom artiklu. "Mogla bih pokušati biti vrlo lukava i skenirati jeftiniji artikl, a spremiti skuplji. Vaga odmah daje signal i moja suradnica vidi da tu nešto nije u redu."

Gube li blagajnice radna mjesta?

Kerstin Mels je šefica na blagajnama. Za nju i njezine suradnice su postaje za skeniranje dobrodošla promjena svakodnevice na blagajni. Ali, šef Vijeća zaposlenika kod Reala Franz Heinrich je sumnjičav. On strahuje da će dugoročno blagajnice biti pretvorene u obične prodavačice - jeftinije su i zarađuju neto oko 1.000 eura manje na godinu. "Ona više nema nikakve veze s blagajnom. Pakira, skenira, pomaže kupcima kod pakiranja, ali nema nikakve veze s novcem. Kupac odlazi na postaju za plaćanje, plaća karticom ili gotovinom na automatu. Time se gubi zanimanje blagajnice."

Postaja Njemačke pošte s paketima

I neki kupci misle slično: "Ako se time ne gube radna mjesta, onda to može biti dobro. Ali, ako se tako gube radna mjesta, onda ću i ja radije stati u red na blagajni."

Moj božićni poklon je pun. Jedna od 2.500 paketnih postaja Njemačke pošte za samposluživanje je odmah iza ugla. Ali, ja više nemam volje za samoposluživanje. Sutra ću paket predati djelatniku na pošti.

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Svenja Pelzel / Anto Janković
20.12.2010. 07:36:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    20.12.2010. 12:20
    pa da koj kurac će blagajnica?
Novi komentar
nužno
nužno