« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POBJEDNIK

Najbolji grad za život je Hong Kong

Razmišljate li o preseljenju na neko bolje mjesto, pogledajte rezultate natjecanja EIU-a i BuzzDate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Hong Kong

Na popisu gradova prijavljenih na natjecanje koje su pokrenuli Ekonomska obavještajna jedinica (EIU) i BuzzData, tvrtka za širenje i dijeljenje informacija, bili su i Atlanta, kanadski Calgary, švicarski Zurich, Geneva i mnogi drugi, a pobjednik je Hong Kong osvojivši time titulu najboljeg grada na svijetu.

Za razmatrane gradove su se morale kombinirati informacije sa rang-liste EIU o kvaliteti i uvjetima života s informacijama iz drugih izvora kako bi se napravila nova rang-lista.

Filippo Lovato, arhitekt zadužen za urbano planiranje, kreirao je Prostorno prilagođeni indeks kvalitete života, koji podrazumijeva korištenje novih indikatora za kreiranje rang-liste.

Lovato je u obzir uzeo i zelene površine gradova, širenje, prirodna bogatstva, kulturna bogatstva, povezanost, izolaciju i zagađenje. Za svaku kategoriju se može dobiti ocjena od jedan do pet. Ukupna ocjena ovih kategorija predstavlja 25 posto cijelog indeksa. Ostalih 75 posto predstavljaju pet kategorija iz indeksa EIU: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okolina, obrazovanje i infrastruktura.

Lovato je u razmatranje uzeo samo 70 gradova, za razliku od 140, koliko inače sadrži potpuna rang-lista EIU. Hong Kong se, prema njegovom indeksu, na prvom mjestu nalazi zbog dobrih ocjena za zelene površine i prirodna bogatstva, kao i za "nedostatak" izolacije, za koju smatra da onemogućava otkrivanje različitih načina života. Na drugom mjestu se nalazi Amsterdam, a na trećem Osaka.

04.07.2012. 08:56:35
Novi komentar
nužno
nužno