« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PROŠIRITE STRATEGIJU

Najbolje prilike da nađete posao nisu na internetu

Ne oslanjajte se samo na internet dok tražite posao - istraživanja pokazuju da se taj način isplati samo u deset posto slučajeva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

internet

,

nezaposlenost

,

posao

,

zaposlenje

,

radna mjesta

Brojni savjetnici u sferama potrage za poslom napomenut će vam da se oslonite na internet i na stranice specijaliziranje za pronalazak posla. To i nije loš savjet obzirom da internet postaje sve važniji čimbenik u svakodnevnom životu, a osim toga traženje posla je tu lakše, praktičnije, brže i manje naporno. Ali ako se malo bolje razmisli, vrijeme koje utrošite tražeći posao preko interneta moglo bi biti uzaludno. Autorica Margaret Riley (piše vodiče za traženje posla) internet naziva „crnom rupom" iz prostog razloga što se jako malen broj zamolbi poslanih preko interneta uopće pročita. Na kraju krajeva, vrlo malen broj dobrih slobodnih radnih mjesta se objavi na internetu. A nezaposlenost raste iz dana u dan. Konkurencija je žešća nego ikad. Za posao se ubija. Stoga ne čudi da je sve veći broj onih koji su se okrenuli i internetu misleći da će biti u prednosti. Ako ste i vi među tim nesretnim masama koje traže posao, ne očekujte čuda: brojna istraživanja pokazala su da se samo u deset posto slučajeva posao dobiva zahvaljujući internetskim prijavama. Međutim, to ne znači da trebate odustati od interneta. Uključite ga u svoju strategiju lova na posao, ali nemojte se oslanjati samo na to. Najbolje bi bilo da sastavite listi tvrtki u kojima biste htjeli raditi.

>> Deset savjeta za traženje posla u novoj godini

>> Izbjegnite najčešće pogreške dok tražite posao u vrijeme recesije

Ako se već služite internetom, posjetite otvorite profil na stranici kao što je LinkedIn - tamo možete dobro pogledati profile brojnih tvrtki. Svakako posjetite službene internetske stranice tvrtke koja vas zanima - to kako one izgledaju igra veliku ulogu u stvaranju njenog imidža i kredibiliteta. Pogledajte imaju li obrasce za izravnu prijavu za posao ili ako imaju objavljeno otvoreno radno mjesto. Pa čak iako nemaju, pošaljite zamolbi i životopis na navedenu adresu (bilo poštom bilo na email). Ali najvažnije je da vam bude jasno kako su opipljive stvari najučinkovitije. Pošaljite zamolbe na papiru, nazivajte tvrtke, obavezno idite u zavod za zapošljavanje i u agencije specijalizirane za pronalaženje posla. Namećite se, ali proračunato. Budite odvažni i otiđite izravno u tvrtku koja vas zanima i zatražite kratak razgovor. Pecanje posla na internetu nije dovoljno. Istina, velik dio poslova u startu već bude namijenjen određenim pojedincima, ali to vas ne smije obeshrabriti. Jer najgore je odustati na samom početku.

12.08.2010. 16:48:00
Novi komentar
nužno
nužno