« Život
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SJAJNO!

Najbolje biciklističke rute po Hrvatskoj

Izvadite bicikl iz spremišta i pripremite se za vožnju nekim od najboljih staza u Hrvatskoj

Ima odličnih staza
Ima odličnih staza (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

bicikl

,

biciklističke staze

Posljednjih nekoliko godina, zdrav životni stil postao je sve popularniji te su putnici počeli brinuti o zdravlju i mogućnosti rekreacije i kada su putovanja u pitanju. Trend je dodatno popularizirala pandemija uzrokovana bolesti Covid-19 i postavila nove izazove za turističke destinacije.

Prema istraživanju provedenom od strane Booking.com-a većina (56%)* svjetskih putnika želi upoznati lokalne običaje i doživjeti drugačija turistička iskustva. Više od pola putnika (57%)* planira izbjegavati javni prijevoz na sljedećim putovanjima, a dvije trećine svjetskih putnika (63%)* planiraju izbjeći turističke destinacije.

Zahvaljujući vrlo zanimljivom geografskom položaju, Hrvatska je sve poželjnija destinacija za avanturistički turizam s bogatim aktivnostima na otvorenom, od jedrenja, planinarenja do biciklizma. Za turiste koji su u potrazi za novim iskustvima, biciklizam je savršen odabir. Stoga, ukoliko još niste isplanirali ljetni odmor, Booking.com vam donosi neke od najboljih biciklističkih ruta u Hrvatskoj.

Neki dijelovi Hrvatske idealni su za aktivni odmor na biciklima, kao što su unutrašnjost Istre, dalmatinski otoci te Lonjsko polje, Baranja i istočni dio Slavonije. Biciklističke rute su sve bolje obilježene, a nekoliko lokalnih turističkih organizacija objavilo je biciklističke karte.

Istra

Hrvatski najpoznatiji poluotok, s prekrasnom zelenom unutrašnjosti i morem koji ga okružuje pravi je izazov za sve ljubitelje avanture i biciklizma. Rekreativni biciklisti, ljubitelji prirode, kulture i gastronomije mogu odabrati jednu od 6 kružnih ruta i 12 MTB ruta. Jedna od ruta prolazi kroz gradić Rabac gdje je napravljen park s biciklističkim stazama, obiteljska staza te zahtjevnija enduro staza. Najveća značajka Istre su očuvani srednjovjekovni gradići smješteni na vrhu brda s pogledom na predivnu prirodu.

Gdje odsjesti:

Savršeni smještaj nakon vožnje biciklom kroz prekrasan krajolik i male gradiće možete pronaći u ROXANICH Wine & Heritage hotel. Dvorište koje ostavlja bez daha idealno je mjesto za uživanje u vinu, siru, a bazen i udobne i moderne sobe su prava nagrada nakon cjelodnevnog aktivnog odmora.

Zadarski arhipelag

Najduži i najveći zadarski otoci Pag, Dugi Otok, Ugljan, Pašman i Vir kao stvoreni su za biciklizam zbog njihove dužine, predivne obale te dobre povezanosti s kopnom. Avanturistička biciklistička ruta, najdužeg otoka čije ime govori samo za sebe, Dugog otoka, odvest će vas do svih atrakcija koje se na njemu nalaze. Ako se zaputite tom rutom imat ćete prilike vidjeti sve znamenitosti otoka, od najvišeg svjetionika na Jadranu, pješčane plaže Sakarun te Park prirode Telašćicu.

Gdje odsjesti: Nakon vožnje po otoku, povratak na kopno je odlična ideja, a Zadar svakako najbolji i najbliži izbor. Villa Liburnum se smjestila na blago povišenom položaju, ali samo 2,5kn od stare Zadarske jezgre. Moderno uređene sobe imaju klimu koje će vam pružiti osvježenje nakon bicikliranja, a svako jutro gosti mogu uživati u doručku posluženom u svojim sobama.

Slavonija

Slikovita sela, zlatna polja koja se isprepliću s idiličnim rijekama su pravi san za svakog ljubitelja biciklizma te su glavna obilježja ove predivne regije. Osijek je grad s najviše kilometara biciklističkih ruta i glavna destinacija slavonskog i baranjskog biciklističkog turizma, a čak 40km staze uvjerljiv je razlog zašto bi posjetili ovaj grad i prepustili se istraživanju. S druge strane, cijelo područje oko Lipika i Pakraca okruženo je rutom nazvanom Ruta lipicanera i kune. Sastoji se od 98km označenih staza koje su označene putokazima, info pločama i kartama. Ruta povezuje razne destinacije, nudeći doživljaje kako za bicikliste, tako i za šetače i jahače, s brojnim dobro opremljenim odmorištima.

Gdje odsjesti: Apartmani Country House Stara Kapela idealan su odabir za ljubitelje tradicionalnih slavonskih imanja u čijem restoranu možete uživati u brojim specijalitetima. Za sve goste, ovaj objekt nudi i besplatne bicikle, vrt s opremom za roštilj te dječje igralište. 

03.08.2021. 13:02:03
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.08.2021. 17:38
    I ja isto volim voziti na makadanu gust
Novi komentar
nužno
nužno