« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MULTIMILIJARDERI

Najbogatiji čovjek u povijesti je afrički kralj

Čovjeku je u 14. stoljeću bilo sjajno - proizvodio je pola soli i zlata na svijetu i imao para kao nitko prije i poslije njega

Mansa Musa I, najbogatiji čovjek u povijesti
Mansa Musa I, najbogatiji čovjek u povijesti (Arhiva)
Više o

najbogatiji ljudi

,

John D. Rockefeller

,

Rotschild

,

Andrew Carnegie

,

Mansa Musa I

Liste najbogatijih se objavljuju gotovo svakodnevno, po raznim kriterijima, a sada se portal Celebrity Net Worth's posvetio pronalaženju najbogatijeg čovjeka u povijseti. Uračunavajući inflaciju, tako da primjerice 100 milijuna dolara 1913. danas vrijedi 2.229,6 milijarde dolara, došli su do fascinantnih rezultata.

Naravno, među prvih deset najbogatijih živih nema ni u tragovima, tek se par potomaka može pohvaliti da su im prapradjedovi bili najveći lovaši u povijesti.

1. Mansa Musa - 400 milijardi dolara

Najbogatiji čovjek u povijesti je car Malija koji se u četrnaestom stoljeću protezao dobrim dijelom zapadne Afrike svoje bogatstvo može zahvaliti činjenici da je u to vrijeme proizvodio polovicu soli i zlata na cijelom svijetu. Lovu je spiskao na golemu količinu džamija koje još postoje, a trebalo je samo dvije generacije da od bogatstva ne ostane ništa.

2. Obitelj Rotschild - 350 milijardi dolara

Ljubitelji teorija zavjera rekli bi da je ova cifra vrlo umjerena i potpuno pogrešna procjena, no eto, nakon što je Mayer Amschel Rotschild, rođen 1744. godine, osnovao banku pa onda sinove poslao u pet glavnih financijskih centara Europe i osnovao im banke, familija je pružila pipke u sve što se može zamisliti i prikupila nevjerojatno bogatsto.

3. John D. Rockefeller - 340 milijardi dolara

Još jedan iz kategorije teorija zavjera, prvi čovjek koji je zaradio milijardu dolara, imao je toliko love u trenutku smrti. Obogatio se na nafti i osigurao sve Rockefellere koji će se ikad roditi kad je otkupio partnera iz prve rafinerije Mauricea B. Clarka za, danas mizernih, 72.500 dolara.

4. Andrew Carnegie - 310 milijardi dolara

Kralj čelika prodao je svoju Carnegie Steel Company još jednom bogatunu, JP Morganu za 480 milijuna dolara 1901. godine, što je danas cca 310 milijardi dolara i lovu podijelio tijekom života, osnivajući zaklade za medicinu, obrazovanje i još puno toga. Zadnjih 30 milijuna dolara koje nije razdijelio donirano je u dobrotvorne svrhe nakon njegove smrti.

5. Ruski car Nikola II - 300 milijardi dolara

Kad su ga boljševici smaknuli 1917. godine zajedno s cijelom obitelji, imao je 900 milijuna dolara, u današnjoj lovi 300 milijardi. Kako je bio car, teško je reći otkud mu sav novac, ali lako je pretpostaviti ...

U Top 10 ugurao se i jedan naš suvremenik, Moamar Gadafi s 200 milijardi dolara, a siročići tipa Billa Gatesa, Carlosa Slima i Warrena Buffeta jedva su upali u Top 20.

16.10.2012. 13:02:33
Novi komentar
nužno
nužno