« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EGIPAT

Najavljeno potpisivanje pomirbe između Hamasa i Fataha

Nakon verbalnih i oružanih sukoba te dugog egipatskog posredovanja dvije palestinske frakcije stigle su do ruba mira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Palestina

,

Hamas

,

Fatah

,

pomirba

Egipat je u utorak rekao da se očekuje da će suprostavljene palestinske frakcije, Hamas i Fatah, uz posredovanje Egipta 25. listopada u Kairu potpisati sporazum o pomirbi.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Hosam Zaki je u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija MENA rekao da će ministri vanjskih poslova arapskih zemalja biti pozvani da nazoče ceremoniji ratifikacije.

Sporazum bi, ukoliko bude potpisan, mogao otvoriti put održavanju palestinskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora iduće godine.

Egipat više od godinu dana posreduje kako bi prevladao podjele između Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i Hamasa nastale nakon što je islamistički pokret preuzeo nadzor nad Pojasom Gaze.

U isto vrijeme nevolje u Gazi

Nekoliko je Palestinaca ranjeno u utorak u oružanom sukobu s izraelskim vojnicima na granici Izraela i Pojasa Gaze, rekli su palestinski medicinski izvori.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da su se palestinski borci pucali na izraelske civile koji su radili na tom području, a izraelski vojnici koji su pratili radnike su uzvratili paljbu.

Izraelski glasnogovornik nije želio potvrditi navode palestinskih svjedoka da je izraelsko oklopno vozilo potom ušlo na prostor ispred samog gradskog područja Gaze. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 21:33:24
Novi komentar
nužno
nužno