« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
NAGRADE

Nagrade “Nada Dimić” i “Vesna Kesić” za 2023.

U četvrtak, 7.6.2023. u 20 sati ispred HDLU-a dodjeljuju se nagrade “Nada Dimić” i “Vesna Kesić” za 2023.

Fond za druge dijeli nagrade
Fond za druge dijeli nagrade (Arhiva)
Više o

nagrade

,

Nada Dimić

,

Nagrada Vesna Kesić

,

Fond za druge

Fond za druge, tradicionalno ispred HDLU-a u Zagrebu, dodjeljuje godišnje nagrade "Nada Dimić" i "Vesna Kesić". Nagrade se sastoje od "ulične kocke" (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i dobitnica te ukupnog nagradnog fonda od 3000 EUR. 

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba, ili kolektivnoj inicijativi koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih sloboda.

"Nada Dimić" dodijelit će se dramaturgu i aktivistu koji promiče prava trans osoba Espiju Tomičiću, koji se bezrezervno izlaže i koristi vlastita iskustva i umjetnički rad za edukaciju i stvaranje uvjeta za smanjenje transfobije u društvu. Također, „Nadu Dimić" dobivaju i ravnopravno dijele Tinka Ines Kalajžić te učenici i učenice Prve riječke gimnazije, koji su se okupljeni oko predmeta Škola i zajednica s učiteljicom Helenom De Karinom snažno angažirali oko položaja migranata u Rijeci. Njihov angažman je svijetao primjer građanskog otpora statusu quo i poticanja promjena u sustavu i društvu. Posebno upravo gimnazijalke i gimnazijalce iz Rijeke ističemo kao najmlađe dosadašnje dobitnike Nagrade Nada Dimić te ih s nestrpljenjem čekamo na dodjeli da im čestitamo na nesebičnom i osviještenom radu za dobrobit drugih.

Istu večer se dodjeljuje i godišnja novinarska Nagrada Vesna Kesić, za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste te za novinarski rad koji odvažno ustraje na očuvanju slobode i jednakosti, opirući se bilo kakvim oblicima represije i cenzure. Ove godine će nagrada Vesna Kesić biti dodijeljena Hrvoju Šimičeviću za seriju tekstova kojima je razotkrio pedofiliju i pokušaje zataškavanja unutar crkvene zajednice. Kroz Nagradu Vesna Kesić vjerujemo da će se vrijednosti i standardi za koje se Vesna borila u svom životu nastaviti kroz djelovanje onih koji tu nagradu za svoj rad dobivaju.

Nagrade je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, koji je pokrenut s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive. Žiri Fonda za druge djeluje u sastavu Barbara Blasin, Danka Derifaj, Sanja Despot, Snježana Pavić, Tamara Opačić te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović, kao osnivači Fonda za druge.

Detaljna obrazloženja Nagrada će biti pročitana na dodjeli pri njihovom uručenju dobitnicima. Pozivamo sve na dodjelu da zajedno čestitamo mladim gimnazijalcima iz Rijeke, Tinki Ines Kalajžić, Espiju Tomičiću kao dobitnicima Nade Dimić te Hrvoju Šimičeviću kao dobitniku ovogodišnje novinarske nagrade Vesna Kesić.

04.07.2023. 14:30:00
Novi komentar
nužno
nužno