« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Nafta iznad 51 dolara

Rast cijene nafte treći mjesec za redom

(Corbis)
Više o

nafta

,

cijena nafte

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 52 dolara za barel, nakon što su se ulagači fokusirali na poboljšanje gospodarskih podataka i pad zaliha goriva, dok je epidemija gripe potisnuta u drugi plan.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u lipnju poskupio je 72 centa, na 51,69 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela bila je u plusu 36 centi i iznosila je 51,14 dolara.

Iznenađujući pad američkih zaliha benzina za 4,7 milijuna barela uoči sezone putovanja i jačanje tržišta dionica pomogli su 2-postotnom rastu cijena nafte u srijedu, iako su cijene u posljednjih šest tjedana zaglavljene u rasponu između 45 i 55 dolara.

Cijene su na putu da ostvare rast od tri posto u ovom mjesecu i zabilježe rast treći mjesec zaredom, međutim oporavak je usporio u odnosu na 33 dolara zabilježenih u veljači budući da trgovci očekuju daljnje dokaze o usporavanju pada aktivnosti u gospodarstvu koji bi poboljšali prognoze o potražnji za naftom .

"Ulagači traže naznake koje bi pokazale jesmo li na početku stvarnog oporavka, dok se povjerenje potrošača počelo oporavljati na pragu američke sezone putovanja", kazao je analitičar Paul Harris iz Bank of Ireland.

"U tom kontekstu, svinjska gripe postala je gotovo sporedni događaj za tržište nafte, ona bi mogla utjecati na potražnju u određenim područjima, poput, primjerice, goriva za zrakoplove, no ako možemo potvrditi da je ukupno gospodarstvo dosegnulo dno, cijene bi se trebale polako početi penjati".

Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) podigla je stupanj opasnosti od epidemije nove gripe na petu razinu.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je u srijedu rast američkih zaliha sirove nafte za 4,1 milijuna barela na novu najvišu razinu u 19 godina, te rast zaliha destilata za 1,8 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte tog kartela u srijedu poskupila za 1,28 dolara u odnosu na dan ranije i iznosila je 49,98 dolara. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 14:35:24
Novi komentar
nužno
nužno