« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Nafta i euro dalje rastu, zlato na maksimumu

Amerikanci masovno prodaju obiteljske kolekcije nakita

Cijene zlata toliko su porasle da građani SAD-a prodajom nakita mogu otplatiti manje kredite ili riješiti kakav drugi problem
Cijene zlata toliko su porasle da građani SAD-a prodajom nakita mogu otplatiti manje kredite ili riješiti kakav drugi problem (Reuters)
Više o

nafta

,

euro

Jučer je nafta probila novu rekordnu vrijednost i na Frankfurtskoj burzi došla do 109,49 dolara po barelu.  Istodobno je euro pod utjecajem nagađanja o američkoj recesiji dosegao vrijednost od 1,5496 dolara.

Američka središnja banka Fed jučer se ponovno oglasila reagirajući na nove pritiske tržišta i najavila skoru intervenciju izdavanja zajmova u iznosu od 200 milijardi dolara na rok od 28 dana. Fed smatra da bi taj iznos pomogao u održavanju likvidnosti financijskih tržišta.

Kako je nestabilna situacija utjecala na velik rast cijena zlata, koje se već kreću oko 1000 dolara po unci, američki građani masovno su krenuli u rasprodaju obiteljskih kolekcija. Analitičari predviđaju da je vrlo vjerojatno kako cijene zlata neće premašiti 1200 dolara po unci, pa su mnogi procijenili da je ovo pravi trenutak za prodaju. Prema vijesti koju prenosi Newsvine, Amerikanci prekopavaju privatne zbirke i prodaju  narukvice, zlatnike i privjeske, pa čak i vjenčano prstenje.  

Pravi trenutakPrema predviđanjima, cijene zlata ne bi trebale premašiti 1200 dolara po unci, pa mnogi smatraju da je sada vrijeme za prodaju nakita i predmeta od zlata. 

- Cijene zlata toliko su smiješno visoke da bi ljudi bili glupi kada ne bi sada prodavali. To im je i idealna prilika da se riješe nečeg što ionako ne koriste - komentirao je Wayne Cohen,  suvlasnik zlatarnice u Chicagu.  (METRO)

11.03.2008. 22:53:11
Novi komentar
nužno
nužno