« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
OSVRT

Nadrealističke kompozicije Mara Kriste

Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura, detalje poznate, onako na svoj osobni način, bez mnogo sentimenta

Maro Kriste
Maro Kriste (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Maro Kriste

Maro Kriste, dubrovački umjetnik, akademski slikar, pripadnik je mlađe, vrlo aktivne generacije zaljubljenika u umjetnost, autor prepoznatljivog rukopisa i vrlo zanimljivog do sada realiziranog opusa u nekoliko zapaženih ciklusa, autor neprekidnog istraživanja motiva i tema, tehnika i mogućnosti koje se pružaju.

Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura, detalje poznate, onako na svoj osobni način, bez mnogo sentimenta, naime, on slika prostor u kojem živi i radi bez posebnog uvažavanja njegove povijesne i ili bilo koje druge uloge jer to je grad u kojem se kreće, u kojem diše i slika ga onako kako ga i vidi, u kome danas živi, bez reprezentativnosti, bez monumentalnosti.

Njegov je grad, skupina privlačnih kamenih zdanja na obali, ispod sivih stijena, grad stisnut između stijena i mora, to je bitka koja traje od iskona, bitka koju strpljivo nosi čovjek na svojim leđima trpeći ali uvijek uspravan.

Njegov je grad i detalj obale, ponekad i zaboravljene, grad izdaleka, grad koji impresionira one koji dolaze i ili prolaze svojim građevinama, zvonicima i crkvama, kulama i zidinama, kućama i palačama.

Njegov je grad i nebo iznad svega toga, iznad mora i kamena, iznad ljudi i povijesti.

Maro Kriste s iznimnim senzilibilitetom slika, oživotvoruje svoja sjećanja ali i svoje imaginacije, prepun ushita ali i strepnji, ostavljajući snažan trag žestokim bojama na platnu, često kombinirajući stvarno nestvarne motive u jedinstvenim umjetničkim kreacijama.

Osobitost ovoga vrlo zanimljivog i intrigantnog opusa jest i slikanje bez ustezanja, odlučnom gestom slikar nanosi boju, bez promišljanja.

Njegove slike nose pečat izrazite osobnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
01.06.2019. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno