« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ANALIZA

Nadoknada nastave – neki na skijanju, a neki u razredima

Nadoknada nastave izgubljene u štrajku dovodi već do nekih neočekivanih posljedica. I dok će razredi u nekim krajevima tijekom otkazanih zimskih praznika biti poluprazni, neki poduzetnici zbrajaju štete

Čudne varijante...
Čudne varijante... (Arhiva)
Više o

štrajk

,

nastava

,

nadoknada

Hrvatski školarci će u novu godinu ući s važnom lekcijom za život - ako nešto propustite odraditi, morate to nadoknaditi. Nastava će umjesto 13. siječnja, za većinu njih (one čiji su profesori bili u štrajku) početi 7. siječnja, te će se udarnički odrađivati i u subotu 11. siječnja. Skraćeni su i proljetni praznici, a i škola će trajati dulje u lipnju.

No, lekcija će biti malo pomućena značajnim izostankom njihovih kolega u razredima diljem zemlje, koji se u nekim školama i nekim dijelovima zemlje možda neće toliko osjetiti ili će biti „poput malo bolje epidemije gripe", kako nam je rekla jedna ravnateljica, ali bi drugdje mogao dovesti do polupraznih klupa.

Naime, zimski su praznici termin kada velik broj skijaša tradicionalno odlazi na skijaški zimski odmor u inozemstvo. Skijanje je odmor koji se planira mjesecima unaprijed, a u velikom broju slučajeva plaća na rate, koje su se već počele otplaćivati. Zbog toga skijašima nije bilo ni na kraj pameti otkazivati. Osječanka Marija (45) ima dvoje djece školske dobi koje godinama u tom terminu vodi na skijanje i kako nam je rekla u razgovoru, napisat će molbu ravnateljici škole da se djeci opravda izostanak. „Već smo uplatili dvije rate za skijanje. Veselimo se tome cijele godine", dodaje.

Koliko je skijaša?

Koliko zapravo točno skijaša odlazi na zimovanje svake godine je nepoznanica. Godinama se već barata brojkom od oko 200.000 ljudi, no ona je gotovo sigurno netočna, jer kako za Deutsche Welle kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, „godinama se govori o 200.000, a agencije bilježe konstantan rast broja putnika". Osim toga, mnogi na skijanja odlaze i u privatnim aranžmanima, bez korištenja agencija. S druge strane, prvi će puta zbog skijanja djeca izostajati iz škole, pa će i to biti indikator broja ljudi koji odlaze na skijanja.

I ova godina, unatoč nadoknadi nastave zbog štrajka, bit će dobra skijaška godina za putničke agencije, većina bilježi porast bukinga. Kako nam je rekla Nikolina Frklić iz agencije Atlas, upita o otkazivanjima gotovo da i nema - skijanje je proizvod koji se planira i bukira puno ranije, u nekim slučajevima već tijekom ljeta. Potvrđuje to i Ivana Slaviček iz Azurtoursa, koja kaže kako je vrlo mali postotak otkaza, a i u nekim je slučajevima riječ o nastavnicima koji će morati raditi i ne mogu uzeti godišnji kako su planirali. U nekim slučajevima će njihove aranžmane preuzeti bake i djedovi i povesti unuke na skijanje.

10 posto učenika opravdano će izostati

Ravnateljica Osnovne škole Tin Ujević iz Zagreba, Vlatka Mihelić, kaže da je nakon donošenja i objave službene odluke o tome kako će se nadoknađivati nastava dobila zamolbe za opravdavanje izostanka više od 30 djece, a nekoliko ih je još dobila i prije. Ukupno oko 10 posto učenika će izostati s nastave u tom tjednu i neće nadoknaditi propušteno u štrajku. U krugovima roditelja skijaša govorka se i nada da će u tom tjednu profesori ipak samo ponavljati gradivo, te da djeca koja propuste tu nadoknadu neće morati dodatno zaostajati za svojim kolegama.

150.000 kn manji promet

S druge strane, osim prorijeđenih klupa, nadoknada dana provedenih u štrajku nekima će nanijeti i opipljivu materijalnu štetu te je zahtijevala prilagodbu programa pripremljenih za zimske praznike. Udruga Korak do znanosti, primjerice, koja svake godine organizira zimske STEaM  kampove za djecu, ove godine je termin kampa nakon odluke o nadoknadi nastave prebacila na tjedan od 30. prosinca do 3. siječnja.

S druge strane, skijaši na zagrebačkom Sljemenu nemaju tu mogućnost jer se na toj skijaškoj stazi 4. i 5. siječnja održava FIS natjecanje Snježna kraljica, pa za škole skijanja nema mjesta. Tu će šteta biti vrlo opipljiva. Dean Teodorović iz tvrtke Ski2Go, koja organizira tečajeve skijanja za djecu na Sljemenu, računa da će izgubiti oko 150.000 kuna prometa zbog manjeg broja polaznika u svojim grupama u terminu drugog tjedna zimskih praznika.

U skijaškoj školi i agencijiSport4You također bilježe smanjeni broj upita, ali i otkazivanja u tom terminu otkazanih dječjih praznika. Luka Bušac iz agencije Sport4You kaže da je pad u odnosu na prošlu godinu, kako broja polaznika tečajeva na Sljemenu, tako i prodaje aranžmana za djecu na Pohorju i drugim slovenskim skijalištima u organizaciji te agencije, oko 30 posto.

Otišli na skijanje ili ne, đacima se u svakom slučaju smiješi izuzetno dugo i teško drugo polugodište, koje će biti ne samo produljeno, već i gotovo bez odmora. Najduže što će se moći opustiti sve do 19.6. će biti u travnju, kada će imati četiri slobodna dana oko Uskrsa. U svakom će slučaju svoje ljetne praznike zaslužiti.

Piše: Dalibor Dobrić/DW
01.01.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno