« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Na temelju DNA i vlasi kose pronađene Kopernikove kosti

Poljski i švedski znanstvenici pronašli Kopernikov grob

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Nikola Kopernik

,

DNA analiza

,

astronomija

,

Kopernikov grob

Zahvaljujući istraživanju koda DNA iz dviju vlasi kose i zuba poljski i švedski znanstvenici sa sigurnošću su potvrdili da su kosti koje su 2005. pronađene u Fromborku, na sjeveru Poljske, doista zemni ostatci astronoma Nikole Kopernika.

Autor heliocentrične teorije u XVI. stoljeću rođen je 1473. u Torunu, na sjeveru Poljske. Umro je 70 godina poslije u Fromborku, ali se sve do sada nije znalo gdje je točno pokopan, kao ni dan njegove smrti.

Tijekom iskapanja u katoličkoj katedrali u Fromborku 2005. prof. Jerzy Gassowski s poljskog Instituta za antropologiju i arheologiju u Pultusku, u središtu Poljske, pronašao je lubanju i nekoliko kostiju za koje je rekao da "s velikom vjerojatnošću" pripadaju Koperniku.

"Sada smo sigurni da lubanja pronađena u Fromborku pripada Nikoli Koperniku", rekao je Gassowski, predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja.

Stručnjaci su utvrdili da mitohondrijski DNA iz kostiju i jednog zuba pronađenih u Fromborku odgovaraju DNA iz vlasi kose pronađenih u knjizi koja je pripadala poljskom astronomu. Knjiga se čuva u knjižnici švedskog Sveučilišta Uppsale.

Poljski, francuski i njemački znanstvenici već dvjesto godina pokušavaju pronaći Kopernikov grob, podsjetio je Gassowski. (hina/metro-portal)

21.11.2008. 10:20:40
Novi komentar
nužno
nužno