« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IVAN ŠIMONOVIĆ:

Na sudovima je više od 100.000 neriješenih starih predmeta

Kad se uspoređuje ova i prošla godina broj neriješenih slučajeva smanjen je za osam posto, istaknuo je ministar Šimonović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Ivan Šimonović

,

sudovi

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je danas da je na sudovima više od 100.000 predmeta starijih od tri godine, odnosno neriješenih u razdoblju koje se smatra razumnim rokom, od kojih se gotovo polovica odnosi na Zagreb.

Ministar je to rekao na konferenciji za novinare o novoimenovanim predsjednicima sudova, ustvrdivši da su razrađeni akcijski planovi za Općinski sud u Splitu i Općinski građanski sud u Zagrebu radi smanjenja broja predmeta koji će, kaže, brzo biti predstavljeni javnosti.

Kad se uspoređuje ova i prošla godina broj neriješenih slučajeva smanjen je za osam posto, istaknuo je Šimonović.

Ministar je rekao i kako očekuje da će Hrvatska u svibnju otvoriti poglavlje 23 o pravosuđu i ljudskim pravima te dobiti mjerila za zatvaranje.

Komentirajući ocjenu ministra pravosuđa BiH Bariše Čolka da Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen za ratni zločin, neće služiti zatvorsku kaznu u BiH jer to onemogućava zakonodavstvo te zemlje za osobe za koje se izrekne pravomoćna presuda u njihovoj odsutnosti, Šimonović je rekao da ako je određena osoba nazočila suđenju, da je riječ o suđenju u prisutnosti, a ne odsutnosti.

Ako se osoba nije pojavila na izricanju presude, ne znači da se toj osobi sudilo u odsutnosti, rekao je ministar, ustvrdivši da se sporazum primjenjuje i na osobe osuđene za ratni zločin.

Šimonović i Čolak u veljači su potpisali sporazum o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva. Čolak je nakon toga ocijenio da Glavaš neće služiti zatvorsku kaznu u BiH jer to onemogućuje zakonodavstvo te zemlje za osobe kojima je izrečena pravomoćna presuda u njihovoj odsutnosti.

Glavaš je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin u Osijeku 1991., nakon čega je pobjegao u BiH, čiji je također državljanin. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 17:10:35
Novi komentar
nužno
nužno