« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TITAN

Na Saturnovu mjesecu pada kiša

Sonda Cassini snimila je sezonsku metansku kišu koja pada na području ekvatora Saturnova mjeseca Titana

Kiša na Titanu
Kiša na Titanu (NASA/JPL/SSI)
Više o

istraživanje svemira

,

Saturn

,

Cassini

,

Saturnov mjesec

Na Titanu, najvećem mjesecu Saturna, pada kiša, objavila je Nasa čiji su stručnjaci analizirali fotografije koje je snimila sonda Cassini. Kiša pada na području ekvatora, ali se za razliku od kiše na Zemlji ne sastoji od vode nego od spojeva ugljikovodika u obliku mješavine metana i etana, piše časopis Science.

Na fotografijama snimljenima krajem 2010. godine vidljivi su oblaci, dok je kiša zatamnila površinu mjeseca na pojedinim dijelovima. Kako su kiše prestale, tako su novije snimke svjetlije što znači da se površina Titana ponovno suši, rekla je Elizabeth Turtle koja radi u Nasinom laboratoriju za primijenjenu fiziku.

"Fascinantno je promatrati kako kišna razdoblja i promjene godišnjih doba na toliko udaljenom mjesecu sliče prilikama na Zemlji", prokomentirala je Turtle.

>>Kako izgleda jezero s Titana?

Jedna godina na Saturnu traje oko 30 zemaljskih godina. U kolovozu 2009. na Saturnu je došlo do ekvinocija pa su Sunčeve zrake stizale na ekvator pod pravim kutem. Znanstvenici iz Nase tada su točno pretpostavili da će zbog toga doći do promjena u cirkulaciji atmosfere na Titanu i stvaranja oblaka iznad ekvatora.

Daljnja promatranja omogućit će nove spoznaje o klimi na Titanu. Postoji mogućnost da na njemu postoje rijeke, ledenjaci pa i oceani. Atmosfera najvećeg Saturnova mjeseca je iznimno gusta pa bi na njemu mogli postojati uvjeti za život, no problem predstavlja velika hladnoća na površini, točnije  -180 stupnjeva Celzijevih.

18.03.2011. 20:21:00
Novi komentar
nužno
nužno