« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VELIK INTERES

Na šahovskoj Olimpijadi u Rusiji sudjeluje 146 država

Šahovska olimpijada u ruskom Hanti-Mansijsku počela je u znaku organizacijskog uspjeha domaćina jer je izjednačen rekord od 146 reprezentacija u muškoj konkurenciji

Šah
Šah (Shutterstock)
Više o

šah

,

Rusija

,

Olimpijada

No, ipak nije riječ o broju zemalja jer su Rusi prijavili čak 5 momčadi u muškoj i 3 u ženskoj konkurenciji. Zlato iz Dresdena 2008. brane armenski šahisti i gruzijske šahistkinje, a najveći favoriti na papiru su prvi sastavi Rusije. U prvome kolu favoriti su bili vrlo sigurni i uglavnom postigli visoke pobjede. Rusija-1 je pobijedila Irsku s 3,5:0,5 jer Aleksandar Griščuk nije uspio svladati Sama Collinsa, a Ukrajina je s 4:0 nadigrala Irak. Armenija je tek s 3:1 pobijedila Kostariku jer Vladimir Akopjan i Arman Pašikjan nisu uspjeli svladati svoje protivnike. Hrvatska, koja je rangirana je kao 28. na svijetu, a u prvome kolu igrala je s relativno skromnim sastavom Gvatemale i ostvarila maksimalnu pobjedu od 4:0. Mnogo veće iskustvo naših velemajstora vrlo brzo je došlo do izražaja. U pravoj minijaturi Hrvoje Stević je na prvoj ploči slomio otpor Carlosa Juareza, a i Mladen Palac je ekspresno nadigrao Alexandera Ortiza. Strpljivom pozicijskom igrom u završnici Ivan Šarić je uspio nadmudriti Winstona Cua, a više uzbuđenja jedino je bilo u partiji između Zdenka Kožula i Estuarda Lorenzane. Kožul je žrtvovao je dva pješaka za proboj u centru i nakon osvajanja figure prisilio suparnika na predaju.

U ženskoj konkurenciji Rusija-1 lako je nadigrala Bangladeš s 4:0, a istim su rezultatom i Kineskinje pobijedile Brazil. Braniteljice naslova Gruzijke također su s 4:0 pregazile Makedoniju. Reprezentacija Hrvatske, koja je rangirana kao 26. na svijetu, sigurnom je igrom nadvisila slabiji Paragvaj. Najbolji dojam ostavila je Mirjana Medić, koja je na školski način nadigrala Dalilu Perez, a egzekuciju je provela lijepim prijelazom u damsku završnicu. Kristina Šolić je lako svladala neiskusnu Jazminu Alderete, a Valentina Golubenko i Borka Frančišković nisu uspjele osvojiti više od pola boda. Golubović je mlako odigrala otvaranje i nije suparnici stvorila nikakve probleme. Frančišković je već u otvaranju osvojila pješaka i uspješno odbila inicijativu protivnice. Međutim, u završnici je previdjela pješaka i pozicija se rasplinula u remi.

Poredak će se određivati na temelju meč-bodova, a tek kao dopunski kriterij vrijedit će bodovi osvojeni u partijama. Kao i u Dresdenu 2008., ukupno će se odigrati 11 kola po švicarskome sustavu natjecanja. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 21:29:10
Novi komentar
nužno
nužno