« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PEROM I MAČEM

Na pomolu mirovni sporazum s jemenskim pobunjenicima

Hutiji tvrde kako već poštuju predloženi prekid vatre no Saudijci i jemenska vojska i u srijedu su na njih izveli masovne zračne napade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Saudijska Arabija

,

Jemen

,

primirje

,

Hutiji

Jemen je nadomak postizanju sporazuma sa šijitskim pobunjenicima sa sjevera zemlje kako bi se okončao rat koji s prekidima traje od 2004. i u koji je uvučena i susjedna Saudijska Arabija, priopćio je u srijedu vladin dužnosnik.

Jemenska vlada i pobunjenici izmijenili su nekoliko prijedloga, a sada se očekuje odgovor od pobunjeničkog vođe Abdula-Malika al-Hutija.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, uvučena je u sukob prošlog studenoga kada su pobunjenici zaposjeli dio njezina teritorija.

Iza nove nade u skoro postizanje sporazuma vrlo vjerojatno leži i to što je saudijska vojska u srijedu izvela masovne zračne napade na položaje Hutija. Pobunjenici su saopćili kako su njihovi položaji u okruzima Hinbah, Qatabir, Bani Maaz, Shada, Muhazat i al-Ammar tijekom dana iz zraka bili napadnuti čak 33 puta, a uz zračne napade izbrojali su kako je na njih tijekom dana ispaljeno i 120 raketa zemlja-zemlja.

Potvrdili su kako je u napadima bilo civilnih žrtava, ali broj još nije poznat, javljaju mediji iz regije.

Houtiji su izjavili kako su bili napadnuti i od strane jemenskih snaga, ali tvrde kako su taj pokušaj upada u Jebel Dhar Hamar uspješno odbili.

Pobunjenici su potvrdili kako će njihove snage poštivati prekid vatre te da su od prošlog tjedna, kada je predloženo primirje po pet točaka, samo odgovarali na napade saudijskih i jemenskih snaga. Kao potvrdu navode kako su se njihovi borci povukli sa 46 lokacija na saudijsko-jemenskoj granici kako bi spriječili stradanje civila.

10.02.2010. 22:54:13
Novi komentar
nužno
nužno