« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FASCINANTNO

Na morskom dnu otkriveno nevjerojatno bogatstvo života

Svi mikrobi zajedno imaju težinu jednaku ukupno 240 milijardi afričkih slonova

(Shutterstock)
Više o

životinjske vrste

,

oceani

,

mikrobi

,

morsko dno

,

Census of Marine Life

,

ličinke

Međunarodni projekt za istraživanje ocenana, Census of Marine Life, u svjetskim morima traži dosad nepoznate mikrobe, zooplanktone i ličinke koje se skrivaju u morskim dubinama. Iako se radi o malenim pojedincima, specifični su po tome što se kreću u skupinama i na taj način predstavljaju važnu prehrambenu kariku u lancu za vrste koje poznajemo.

Kako je Census of Marine Life desetogodišnji projekt na kojem je radilo preko 2000 stručnjaka iz 80 zemalja, javnost s nestrpljenjem očekuje rezultate koji bi trebali biti prezentirani 4. listopada ove godine u Londonu.

U sklopu projekta je dosada otkriveno preko 5000 novih o blika morskog života, a znanstvenici su uvjereni da postoji još ogroman prostor za daljnja istraživanja. Između ostalog, otkriveno je 16.000 novih vrsta crva i na tisuće ljuskavaca.

"Definitivno moramo promijeniti način na koji gledamo na morske dubine", tvrdi Pedro Martinez Arbizu i dodaje: "Dno mora je življe nego što smo ikada pretpostavjali. Pronašli smo nevjerojatnu raznolikost bez koje mnoge vrste ne bi preživjele."

Napredne metode istraživanja poput DNA analize ujedno pomažu u uklanjanju pogrešaka i zabluda koje su ranije učinjene. Tako je, na primjer, otkriveno da tri tipa ribe za koje se nekad smatralo da su potpuno različite zapravo imaju isti genetski kod. Iako izgledaju drugačije mirapinnidae, megalomycteridae i cetomimidae pripadaju jednoj te istoj vrsti.

"Možemo zaključiti da mikorba ima beskonačno mnogo. Prema našim procjenama radi se o brojci ekvivalentnoj 1000 milijardi puta još jedna milijarda puta još jedna milijarda puta još jedna milijarda. Drugim riječima, taj iznos mikroba jednak je težini ukupno 240 milijardi slonova", zaključuje  Martinez Arbizu.

19.04.2010. 07:29:47
Novi komentar
nužno
nužno