« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
epidemija

Na maturalcu u Španjolskoj zaradili svinjsku gripu?

Četvero učenika trećeg razreda splitske Gimnazije Marka Marulića javilo se u KBC Split sa simptomima gripe

(Getty Images)
Više o

KBC Split

,

svinjska gripa

,

Zorana Klišmanić

,

ekskurzija u Španjolskoj

,

Gimnazija Marka Marulića u Splitu

,

Bogoslav Bilić

Učenici su se u bolnicu javili jutros po povratku s ekskurzije iz Španjolske.

Dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo, potvrdila je da se radi se o četvero djece kod kojih su se razvili simptomi akutne respiratorne bolesti koja upućuje na gripu.

Jedna je djevojka u srijedu imala tjelesnu temperaturu iznad 38 stupnjeva te kašlje i bole je mišići. Sve upućuje da se radi svinjskoj gripi ali to još nije sigurno i sve će se znati idućeg tjedna.

Učenicima se uzimaju brisevi grla i nosa te će ih iz Splita uputiti u Zagreb na dijagnostiku. Iako bi mogla biti riječ o svinjskoj gripi, klinička slika pacijenata je dobra i ne očekuju se komplikacije.

Dr. Klišmanić je dodala kako su pregledi učenika u tijeku, a potvrdila je da je jedna djevojka puštena na kućnu njegu i da je primila tamiflu. Članovi obitelji također će dobiti lijekove.

Na ekskurziji u Španjolskoj navodno je bila grupa od 47 učenika i tek se treba stupiti u kontakt s voditeljem grupe i ustanoviti ima li još oboljelih.

Bogoslav Bilić, ravnatelj Gimnazije Marko Marulić, kaže da o gripi ne zna ništa i da neće komentirati što se priča na ulici.

28.08.2009. 13:30:55
Novi komentar
nužno
nužno